Debreceni szakács Európa elitjében

A legjobb csapat díját kapták, illetve Dalnoki Bence megkapta a médiazsűri különdíját is.

A Bocuse d’Or magyar döntöje október 21-én zajlott le a Hungexpón. A versenyzőknek két éttermi stílusú ételt kellett elkészíteni, egy hús- és egy halételt. A halétel kötelező eleme a balatoni sudár ponty és a bezdáni pirospaprika volt.

 

Fotó: Valuska Gábor

A húsétel kötelező része a mangalica volt, amelynek bármelyik részét felhasználhatták. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak ehhez, ez a snidling volt. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie.

Fotó: Fekete Antonio

A döntőben négy szakács csapata versenyzett. Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje, a másodikban Kelemen Roland, a legutóbbi hazai döntő második dobogósa, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje vett részt. A harmadikban Dalnoki Bence, a negyedikben a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke, Adamek Balázs.

Fotó: Fekete Antonio

Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, tanulóéveit Szulló Szabina és Széll Tamás mellett kezdte meg. Csapattársa, Nyikos Patrik, debreceni származású és az IKON étteremben dolgozik. A legjobb csapat díja mellett, idén először Életmű-díjat is kiosztottak. Bíró Lajos kapta ezt az elismerést, amit innentől kezdve minden hazai döntőn kiosztásra kerül majd.

Fotó: Fekete Antonio

Nyikos Patrik a vele készített interjúnkban azt nyilatkozta, hogy már 12-13 évesen segédkezett a nagybátyja éttermében, ahol megismerte Boros László mesterszakácsot. Szakácstanuló éveit Tóth Lajos mesterszakácsnál folytatta. Tanulóévei alatt több versenyen dobogós helyezést ért el, és rengeteg tapasztalatot szerzett. Ennek segítségével, a középiskola befejezése után rögtön bekerült az IKON debreceni éttermébe. Nyolc hónap után felvették a Stand Étterembe Budapestre, ahol másfél évig dolgozott, majd a koronavírus-járvány miatt visszatért Debrecenbe. Ez után kérte fel Dalnoki Bence, hogy a csapattársa legyen a Bocuse d’Or versenyen.

A kostolózsűri tagjai Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László voltak. A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba vett részt. Idén médiazsűri is díjazott, az általuk kiosztott különdíjat Dalnoki Bence kapta meg. Az első helyezett páros számára komoly munka kezdődik, mert az európai fordulóig már csak néhány hónap maradt hátra.

Fotó: Valuska Gábor

A döntő eredménye után interjút készítettünk a nyertes csapat debreceni tagjával, Nyikos Patrikkal, a videót itt tekinthetik meg:

 

 

Ez is érdekelhet