Drága buli lehet idén a szilveszteri tűzijátékozás

Azt már korábban tudni lehetett, hogy sok tűzijátékozásra nem kell számítani 2020. szilveszterén, most azonban úgy tűnik, teljesen tiltottak lesznek a megszokott pirotechnikai eszközök használata.

Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor.
Tűzijáték Debrecen főterén szilveszterkor. Fotó: Máthé András, Fonixinfo.hu

Fontos megjegyezni, hogy a tiltás, a III-as kategóriába eső termékre szól. Ezen tűzijátékok azok, amelyek vásárlása, tárolása és felhasználása is engedélyhez között, ez alól az elmúlt években szilveszterre volt kivétel. Az idei évben azonban nem engedélyezett ezen III-as kategóriájú termékek értékesítése és felhasználása.

Az I-es kategória (14 éves kortól egész évben vásárolható és használható, apró, földi effekteket tartalmazú tűzijátékok) és a II-es kategória (16 éves kortól egész évben vásárolható és használható rakéták, telepek 500 grammig, római gyertyák) nem érintettek. A tiltás azokra, a III-as kategóriába sorolt, külön engedély nélkül kizárólag szilveszterkor, 18 év felettiek számára engedélyezett nagyobb kaliberű és méretű, akár 1000 grammig terjedő kisbombákat tartalmazó telepekre vonatkozik.

Ezeket a III-as kategóriába sorolt termékeket sem közterületen, sem magánterületen nem lehet majd használni 2020. szilveszterén. Akik ennek ellenére használják azt, akár 150 ezer forinttal büntethetők szabálysértési eljárás során. Érdemes azzal számolni, hogy a kijárási tilalom és a nagy bulik, utcabálok elmaradása miatt ez a szilveszter sokkal csendesebb lehet, emiatt pedig egy-egy szabályszegő is jobban felhívhatja magára a figyelmet és könnyebben lebukhat.

A pirotechnikai termékek forgalmazásával foglalkozó cégek idén nem értékesíthetik ezeket a III-as kategóriájú termékeket, így ezekhez hozzájutni sem lehet legális módon.

Neked mi a véleményed arról, hogy elmarad idén a tűzijátékozás lehetősége? Írd meg hozzászólásban itt!

Orbán Viktor bejelentése: a korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak

Ez is érdekelhet