DROP 9: fókuszban a reumatológia és az immunológia

 

Az immár 9. Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP) fő témája a reumatológia és az immunológia, valamint a határterületek betegségeinek diagnosztikája és kezelése. A több napos kongresszus május 17-én kezdődött a megszokott helyen, a Kölcsey Központban, és három napon keresztül tanácskoznak a szakemberek a legújabb eredményekről, újdonságokról.

„Immáron 14 éve, hogy megrendeztük az első interdiszciplináris fórumot, akkor bőrgyógyászokkal és szemészekkel. Azóta már kinőtte magát a rendezvény és egy Debrecenhez kötődő, de országosan is sikeres konferenciasorozat lett belőle” – mondta a kedd esti megnyitó ünnepségen Szekanecz Zoltán, a kongresszus elnöke, a Debreceni Egyetem ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője.

Szekanecz Zoltán

A három napos konferencián az összes, a reumatológiával és immunológiával határterületet képező diszciplína és kórkép terítékre kerül.

A megnyitó ünnepségen jelen volt Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke is, aki kiemelte: az intézményben 2021 januárjában indult el egy integrációs folyamat, amelynek részeként 2021 decemberében önálló Reumatológiai Klinikát hoztak létre. Az elnök hozzátette: a fejlesztések itt még nem álltak meg.

A Kenézy Gyula Campuson korábban kórházi osztályként működő reumatológiai részleg is ezen klinika részévé fog válni még idén, amelynek köszönhetően egy 60 ágyas Reumatológiai Klinika fog létrejönni – mondta Szabó Zoltán.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja hangsúlyozta: ez a konferencia megmutatja, hogy a reumatológia az orvostudomány centruma és innen sugárzik az összes diszciplína felé minden.

Papp Csaba képviselő, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója felelevenítette, hogy Debrecen 12 évvel a mohácsi csata után nem várat épített, hanem egyetemet alapított. Így küzdve a tudástalanság, az analfabetizmus ellen és létrejött a Debreceni Kollégium, ami időközben egyetemmé, 14 karrá fejlődött, és amikor az Orvostudományi Kar létrejött, még csak hatvanezer volt a város lélekszáma. Hozzátette:

Ez is azt mutatja, hogy mertünk nagyot álmodni. Debrecen azoknak az embereknek a hazája, akik nagyon szeretik a városukat és sokat tesznek érte.

Az idei tanácskozáson csaknem 70 előadás hangzik el. Többek között napirendre kerül: a sürgősségi reumatológia, az allergiás tüdőbetegségek (asthma, EGPA), csontbiokémiai markerek, szövettani és képalkotó diagnosztika, a nem gyógyszeres kezelési eljárások (pszichoterápia, fizioterápia, balneoterápia), fájdalomcsillapítás, gyulladásgátlás, csontritkulás, derékfájás stb.

A Debreceni Egyetem szakemberei mellett a Pécsi Tudományegyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről, budapesti és vidéki kórházakból, az Országos Mozgásszervi Intézetből, valamint az Egyesült Államokból, Csehországból és Szlovákiából is érkeztek előadók.

Ez is érdekelhet