Egyedülálló iskolai szűrőprogram indul újra Debrecenben

Debrecenben újraindult az országosan egyedülálló iskolai szűrőprogram. Ez az első ilyen létesítmény országszerte, amely megvalósult. 16 ezer diák vesz részt az idei átfogó szűrővizsgálatokon. 

Már két éve elindult az a komplex program, melyben elérhető volt az iskolás diákok számára a kardiológiai vizsgálat. Sajnálatos módon a covid az intézmény életébe is közbeszólt és ezáltal szüneteltették a szűrővizsgálatok elvégzését. 

Idén pedig gőzerővel, valamint új eszközökkel és elemekkel indultak újra a munkálatok. A kibővült komplex programterv a kötelező vizsgálatok mellett tartalmaz speciális audiológiai, és szemészeti szűrést, továbbá fogászati vizsgálatot is.

A páros számú, azaz 2., 4., 6., 8., 10., és 12. évfolyamú diákokat a Pósa utcai rendelőben fogadják az intézet központjában. Naponta száz gyermek érkezik a vizsgálóba, két különböző iskolából, ezáltal az a tervük, hogy 16 ezer fiatal essen át a szűrésen ebben a tanévben. Ez a szülők számára is kedvező, hiszen nem kell gyermeküket különböző vizsgálatokra vinniük, hanem egy helyen és egy napon elvégeznek minden szükséges szűrést. Ha pedig gond lépne fel valamelyik diák esetében, akkor az intézet konkrét átirányítást is végez a megfelelő szakembereknek, ezzel még több segítséget nyújtva a szülőknek.

Mindezen túl októberben, az öregek hónapjának keretein belül az idősebb korosztálynak több mint 10 helyszínen biztosítanak szűrővizsgálatokat.

 

Ez is érdekelhet