Egymilliós falusi sportnapok: vádat emeltek az alapítvány kurátorai ellen

Négy éve kezdett vizsgálódni a NAV kiemelt ügyek osztálya a kismarjai bejegyzésű Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány visszaélés gyanújával kapcsolatban. A Debreceni Járási Ügyészség most emelt vádat annak vezetői ellen.

A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány még 2018 márciusában kapott 450 millió forintot vissza nem térítendő EU-s támogatás formájában arra, hogy 469 falusi sportnapot szervezzen.

A független képviselő, Hadházy Ákos számolt be a Korrupcióinfó sorozatában arról, hogy az alapítvány annak saját Facebookján közzétett fotói alapján igen szerény módon oldotta meg az átlagosan 1 millió forintos költségvetésű rendezvényeket.

Vádat emeltek az alapítványért, amely sportnapok szervezésével lopott EU-s támogatást
A képen látható „tevékenység” az átlagosan 1 millió forintos költségű sportnapot hivatott igazolni.

A Facebook oldalra posztolt fotókból látható olyan sportnap, amelyen két kanna között bicikliznek a falusi gyerekek, vagy éppen egy pottyantós WC mellett fociznak a helyiek. Akadt olyan sportnap is, ahol fotók alapján pár asszony karkörzése igazolta azt, hogy megtartották a sportnapot.

Még 2019-ben az alapítvány a Facebook oldalán kérte ki magának a gyanúsítgatást, amelyet a sajtó tett. Mára ez a Facebook oldalt elérhetetlenné tették a kezelői.

A Debreceni Járási Ügyészség most háromévnyi nyomozást követően a szervezet kurátorai (D.-né N. J. és M. Gy.) ellen emelt vádat „költségvetésből származó pénzeszközzel való elszámolási kötelezettség elmulasztása” miatt. 

Ez is érdekelhet