Debrecenben Hallottam

Egyre komolyabb az árstopos élelmiszerek mennyiségi korlátozása a boltokban

A kormány meghosszabbította az élelmiszerek és az üzemanyagok árstopját az év végéig, viszont egyre több üzletben alakul ki emiatt készlethiány, vagy komoly korlátozás.

A jelenlegi intézkedések alapján az árstopos élelmiszerek árai nem haladhatnák meg a 2021. október 15-i ár mértékét, emellett készletet is tartania kellene ezekből az üzleteknek. Viszont ez sok esetben problémát okoz, mert nagy mennyiségben vásárolják fel az érintett élelmiszereket, illetve a beszerzési oldalon is hiány mutatkozhat, amely nehezíti a cégek dolgát.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

A február 1-től bevezetett árstop mellett több üzlet vezetett be mennyiségi korlátozást az eladható termékek számára.

Egyre komolyabb az árstopos élelmiszerek mennyiségi korlátozása a boltokban

Ilyen példa az ecofamily üzlethálózat, amely, ahogyan a képen is látható, a 2,8%-os UHT tejre vezetett be elég komoly korlátozást, ebből 1 darab 1 literes terméket lehet csak megvásárolni egyszerre (2022. szeptember 13-tól). Természetesen azzal az eladók nem tudnak mit tenni, ha valaki vásárlás után kimegy, majd bemegy egy újabb vásárlásra.

Egyre komolyabb az árstopos élelmiszerek mennyiségi korlátozása a boltokban

A Tesco is bevezetett szabályozásokat. A debreceni, Piac utcai Tesco Expressben például Búza finomliszt esetében az 1 kg-os kiszerelésből maximum kettő vehető meg, a 2 és 5 kg-os kiszerelésből pedig egy darab vásárolható. Az 1 kg-os kristálycukorból két darab vásárolható meg.

A kisebb települések üzleteiben még rosszabb lehet a helyzet, hiszen mivel egyszerűen nem éri meg veszteséggel értékesíteni a terméket, sok esetben az üzemeltető megkockáztatja inkább a büntetést.

RECASH: kuponok helyett pénzvisszatérítés a magyar fintech szolgáltatótól

Ez is érdekelhet