Egyre többen vesznek hibrid autókat, míg a dízeles modellek vegyes képet mutatnak

Egyre többen választják a hibrid autókat,  a benzinesek aránya folyamatosan csökken a piacon, míg a dízeles modellek eladásai folyamatosan esnek Magyarországon.

Idén, 2023-ban az első hat hónapban 53500 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ezek 44%-a rendelkezett kiegészítő elektromos motorral, azaz az új autók közele fele hibrid már.

Így néz ki autókon az új hazai rendszám

A tisztán benzines autók aránya 39% volt, viszont ez is folyamatosan csökken évről évre. Dízel autók csak 12%-ot tettek ki az eladásokból, pedig ez három éve még 20% volt. Viszont ez nem egy most kezdődött hanyatlás, 10 éve esik már a dízel üzemű autók aránya. Ennek oka a környezetvédelmi normák mellett, hogy rosszul jött ki a piac abból, amikor az autógyártók szoftveres módosításokkal hamisították meg a környezetvédelmi szempontból fontos kibocsátási számokat.

A teljesen elektromos autókból közel 3000 darab talált gazdára és most először érte el az 5%-os szinten a teljes értékesítési spektrumban.

Ami árnyalja a statisztikát, hogy a hibrid kategóriába sorolt autóknak több mint kétharmada úgynevezett mild hibrid (lágy hibrid) jármű, amely nem tud önállóan elektromos hajtással közlekedni, az elektromotor az induláskor és a dinamikus gyorsításkor segít.

Érdekesség, hogy a külföldről behozott használt autóknál teljesen más arányok jönnek ki. Bár a benzines autók aránya itt is 46 százalék volt, hasonlóan az új autókhoz, viszont itt a dízeles autók aránya kifejezetten magas, 43% (két évvel korábban még 37% volt). Ennek oka egyébként abban keresendő, hogy a nyugati piacon sokan már megszabadulnának a dízeles autóktól, ezért azok sokkal kedvezőbb áron vásárolhatók meg. A teljesen elektromos autók részaránya 6% a behozott használt autóknál, illetve még darabszámban is több ilyen gépjárműt állítottak forgalomba, mint újonnan.

Ez is érdekelhet