Eldőlt: lesz Bulgária-Magyarország meccs, régi-új helyszínen

Két hete írtunk róla mi is, hogy a Bulgária-Magyarország találkozót Szófiából átrakták Plovdivba és zártkapus lesz. Majd ezt követően beindult egyfajta tragikomédia, aminek köszönhetően óriási kérdőjel volt, hogy egyáltalán lehet-e mérkőzés.

A november 16-ra kiírt összecsapást eredetileg is Plovdivban rendezték volna meg, de korábban kérte a Bolgár Labdarúgó Szövetség, hogy Szófiában legyen, amit elfogadott az UEFA. Két héttel a mérkőzést megelőzően azonban újabb kérést nyújtottak be a bolgárok, biztonsági okokból zártkapus találkozóként, mégis Plovdivban rendeznék meg a meccset és korábban 18:00-kor kezdődne (20:45 helyett). Ezt is elfogadta az UEFA.

Eldőlt: lesz Bulgária-Magyarország meccs, régi-új helyszínen

Ezután indult a lavina azzal, hogy kiderült a Plovdivban található stadion felújítás alatt áll, építik a tetőszerkezetét és nem leállítható a munkálat erre az időre. Több szereplős médiában olvasható üzengetés és szócsata után november 13-én, három nappal a meccs előtt a város polgármestere hivatalosan is megerősítette, hogy nem lehet megrendezni a városban a mérkőzést.

Kedden korán reggel még nem volt döntés, nem tudta az MLSZ sem, hogy két nappal korábban hol játszanak – már ha végül játszanak, mert benne volt, hogy meccs nélkül, 3-0-s gólkülönbséggel jóváírják a 3 pontot a magyar válogatottnak.

Újra Szófia!

Az MLSZ bejelentette kedden reggel, hogy az UEFA tájékoztatta őket, hogy visszakerült a mérkőzés Szófiába, a nemzeti stadionba. Marad a 18:00-s kezdési időpont is és továbbra is zártkapus lesz a meccs.

Példátlan, komolytalan és sportszerűtlen a bolgár szövetség viselkedése – áll az MLSZ közleményében.

Ez egy bohózatba illő eset volt, hiszen nem igazán fordult hasonló elő még egy Eb-selejtező esetén, hogy ennyi módosítás után, 72 órával a mérkőzés előtt még nem tudhatja a csapat, hogy lesz-e mérkőzés. Főleg egy olyan meccsen, amely komoly téttel bír a magyar válogatott (vagy bármely más válogatott) számára. A bolgároknak az eredmény már szinte mindegy, 2 ponttal semmilyen esélyük nincs már arra, hogy kijussanak a 2024-es Európa bajnokságra.

A Magyar Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése, valamint az UEFA szabályzata rendkívüli esetekben (például biztonsági kockázat esetén) saját hatáskörben hozhat döntést és nincs vétó joga a vendég csapatnak. Tehát az MLSZ-nek mindenképpen bele kellett egyeznie a változtatásba, ha lemondaná a mérkőzést, azzal a magyar válogatott kerülne hátrányba.

A magyar válogatott szerdán indul Szófiába és csütörtökön 18:00-tól játszik a bolgár válogatottal. Amennyiben nem kap ki a magyar csapat, mindenképpen kijut egyenes ágon az Európa bajnokságra. Ha győz, akkor biztosan első helyen teszi ezt, függetlenül a selejtező utolsó fordulójától (amikor Montenegrót fogadjuk a Puskás Arénában).

    Ez is érdekelhet