Elérhetők a rezsicsökkentés utáni áram és gáz árak a lakosság felé

Azt követően, hogy egy héttel ezelőtt beijesztettek sokakat az augusztus 1-től változó “rezsicsökkentéssel”, pontosabban áremeléssel, mostantól ismert az, hogy ténylegesen mennyit kell fizetni majd az “átlagfogyasztás” felett.

Napelem szerelés
A napelem hosszú távon visszahozza az árát

A villamosenergia esetén 2523 kWh/év fogyasztást határoztak meg átlagfogyasztásnak. Eddig a szintig marad a 36 forint/kWh ár.

Az e feletti fogyasztásra 70,10 forint/kWh árat kell majd fizetni (tehát kevesebb mint dupláját a kedvezményes árnak). 

Az éjszakai áram esetén az átlagfogyasztásig marad a 23,1 forint/kWh ár, felette pedig 62,9 forint/kWh lesz a magasabb ár.

A H tarifa 36 forint/kWh, itt nincs fogyasztási határ. Azaz akik klímával fűtenek télen, nem kell tartaniuk elszabaduló áramszámláktól.

A földgáz esetén 1729 köbméter lett meghatározva átlagos éves fogyasztásnak, ez havi 144 köbmétert jelent. Itt egy köbméterre 102 forint a kedvezményes ár.

Ha valaki azonban átlag felett fogyaszt, azt jelentősen megérezheti, ugyanis felette 747 forint/köbméter lesz a gáz ára.

A nagycsaládosok esetén magasabb lesz az alkalmazott átlag, így az 1729 köbmétert három gyerek esetén 600, négy gyereknél 900, öt gyereknél pedig ezen felül további 300 köbméterrel emelik meg, amíg nem kell magasabb árat fizetni.

A társasházaknál is van új “kedvezmény”, itt ha egy mérő van, akkor az albetétesenként felszorzódik majd a kedvezmény mértéke.

Ez is érdekelhet