Éljen az irodalom

Elindult a több mint fél évszázados múltra visszatekintő Debreceni Irodalmi Napok! A szinte kizárólag ingyenes programsorozat ezúttal is nyitott és színes: Szombaton A debreceni grafika ünnepe kapcsán Szilágyi Imre grafikusművészt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából, majd bemutatták a „Párhuzamok találkozása” – Válogatás a GADE Képzőművészeti Gyűjteményéből című katalógust a MODEM-ben. Hétfőn, újabb társművészeti kapcsolódásként a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban nyílt Méhész Balázs Kísérletek fotográfiára elnevezésű kiállítása.

Kedden megemlékezés lesz Tóth-Máthé Miklós (1936-2019) József Attila-díjas íróról a Déri Múzeumban 14:30-tól, majd emléktábláját a Gyöngyösi utca 9 szám alatt avatják 17:30-kor. A Csokonai Fórum Orfeum-termében izgalmas, közönségbarát tanácskozás veszi kezdetét 16:00-tól, melynek fő témája a lektűr, vagyis a „szórakoztató” irodalom mibenlétének kérdése. Az előadások és a beszélgetés után átadják az idei Alföld-díjakat. Ezeket idén Ladik Katalin (költő, performer és színésznő), Mezei Gábor (költő és irodalmár), illetve Dr. Ureczky Eszter (a Debreceni Egyetem adjunktusa és a Brit Kultúra nem önálló Tanszék vezetője) kapják. A délutánt számos szakmai vendég teszi még élvezetesebbé.

Szerdán újabb kerekasztal-beszélgetésre invitálnak a szervezők, mely a 80 éve született Várkonyi Anikó életéről és költészetéről fog szólni a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban 17 órától.

Csütrötökön érkezik Jeroen Olyslaegers belga író 16 órakor, szintén a Méliuszba, akinek 20 darab dedikált regényét sorsolják ki a közönségben. Ugyanitt, 17:30-kor kezdődik a Debreceni Egypercesek könyvbemutatója. A Streets of Debrecen (https://www.facebook.com/streetsofdebrecen) Löki Viktor 2017-ben indult tematikus fotóprojektje, amelynek célja, hogy Debrecen minden egyes utcáján készüljön legalább egy fénykép. Városi kószálása során az alkotó beszédbe elegyedik a helyiekkel, kérdezgeti őket a mindennapjaikról. Ez a kötet az elmúlt három év képeiből és történeteiből nyújt válogatást. Korlátozott számban a helyszínen ingyenesen elérhető lesz.

Az utolsó napon, pénteken, már délelőtt elkezdődnek a programok. 10:30-kor Színről színre Petőfi címmel nyílik tárlat a Déri Múzeumban, mely játékor tudásszerzésre invitál kicsiket és nagyokat. Az Apolló moziban 17 órától filmbemutató és pódiumbeszélgetés lesz Debreceni kereskedőcsaládok és házaik címmel, majd 18:30-tól Tar Sándor emlékvetítés és beszélgetés zárja a hét izgalmait.

A rendezvényről további információkat a Debreceni Irodalmi Napok Facebook eseményénél (https://fb.me/e/3S8Tyd8Lg) és a brosúrákban találnak.

    Ez is érdekelhet