Elkészült Debrecen legújabb falfestménye

Az egykori Debrecen főutcája elevenedik meg a cívisváros legújabb falfestményén. A Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház udvarát díszíti.

Az alkotást Puskás István alpolgármester, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint Váradi Katalin történész mutatták be szeptember 12-én.

A kilencven négyzetméteres freskó egy 19-20. század fordulójáról származó képeslapot ábrázol, amelyen az egykori Debrecen főutcája bontakozik ki.

Puskás István elmondta: a festmény célja, hogy Debrecen belvárosában egy, a város életében fontos szerepet játszó épület történetét láthatóvá tegyék és erősítsék a közösséghez tartozást.

Az alkotás egy mintaszerű összefogás eredményeként jött létre, amelynek a Déri
Múzeum, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Cívis Ház Zrt., egy magánvállalkozás és a Medgyesi Gimnázium tanulói is részesei – emelte ki.

Angi János arról szólt, hogy a tárgyi kultúrán keresztül szeretnék megmutatni a város történetének, múltjának, kultúrájának számos értékét, Váradi Katalin pedig azt hangsúlyozta, hogy nem csak a nyáron megnyílt Cívisek világa című tárlatnak tudnak utóéletet adni, hanem a múzeum várostörténeti blogjának is.

A Déri Múzeum a falfestményhez, valamint a Cívisek világa című kiállításukhoz kapcsolódva egy
tablókiállítással várja az arra járókat, mely az egykor Piac utca 39. szám alatt álló Rickl-ház és kereskedés, a Török Császárhoz c. üzlet történetét mutatja be, amely csaknem 130 évig meghatározó pontja volt Debrecennek. Az üzlet helyén napjainkban egy kedvelt, hangulatos kávézó, a Wellington & Pie működik, mely berendezésével – és most már a kiállítással is – megidézi az egykori bolt szellemét.

Debrecenben ezentúl, ezzel együtt három falfestménnyel is találkozhatnak a városban sétálók.

A debreceni nyomdászat megalakulásának 460. évfordulója alkalmából készített falfestmény – az 1565-ben készült Werbőczy István hármas törvénykönyvének előlapját ábrázolja – 2021 júniusa óta díszíti a Debreceni Szakképzési Centrum a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum falát, László Ákos grafikusművész A művész és a város című alkotásának mása pedig 2023 júliusa óta látható a Piac utca 28. szám alatt álló ház tűzfalán.

Forrás: DMJV

Ez is érdekelhet