Elkezdődött a téli hajléktalanellátás Debrecenben

A téli hajléktalanellátásra való felkészülésről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Széles Diána alpolgármester és Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője 2021. december 1-jén.

A város önkormányzata már 1996 óta áll együttműködésben a Reformix csapatával. – mondta el Papp László polgármester.

Azóta töretlenül minden évben az utcán élő emberek segítségén, és ezek mellett Debrecen polgárainak támogatásán is munkálkodik a Refomix Nonprofit egyesület.

A tájékoztatón többek között arról is szó esett, hogy Debrecenben jelenleg 354 férőhely biztosított a városban a hajléktalanok számára, ami annak több pontján is megtalálható. Ebből összesen 288, ami szállásként, 66 pedig nappali melegedő helyként funkcionál.

2020 májusában alakították ki a Dobozi utcai éjjeli menedékhelyen négy férőhelyes izolációs konténert, ami jelenleg a járvány ideje alatt izolációs célokat szolgál elsősorban, de a járványidőszak végén nem csak ebben a funkcióban fog működni.

Továbbá a járványidőszak ideje alatt a hajléktalanok ellátásában is lépéseket tettek. Folyamatos a fertőtlenítés, védőeszközök használattal, testhőmérséklet-mérés. Gyorsteszteket végeznek minden intézményi férőhelyet igénybe vevő hajléktalan személyen. Gyanús, kérdéses teszteredmények mutató esetekben, tünetes, valószínűsíthetően fertőzött kliensek esetében a mentő kiérkezéséig az elkülönítő konténerben kerülnek elhelyezésre. Covid-fertőzöttek ellátása, elhelyezése nincs a ReFoMix intézményeiben.

Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a téli előkészületek november 1-én kezdődtek meg. Jelenleg már minden szálló teljes létszámmal megtelt, azonban minden újabb jelentkezőnek biztosítanak elhelyezést a Reformix munkatársai. Az utcai szociális munkások folyamatosan felkeresnek minden közterületen tartózkodó ismert klienst. Ha a hajléktalan ember az intézményi elhelyezést nem fogadja el, akkor a helyszínen intézkednek arról, hogy a hajléktalan ember minden megkapjon, ami az életben maradásához szükséges (takarók, forró tea, melegen tartó izofólia) és többször visszatérnek hozzá ellenőrizni az állapotát.

A Debreceni Karitatív Testület szintén állandó jelleggel támogatást nyújt a hajléktalanok részére. A koronavírus veszélyhelyzetben ruhafelajánlással, tartósélelmiszer-csomaggal, fertőtlenítőszerrel és maszkkal támogatta a hajléktalanokat.

Ez is érdekelhet