Először szállt le Boeing 737 Max Debrecenben

Az elmúlt évek legbotrányosabb repülőgép típusa járt Debrecenben.

A Debrecen International Airport osztotta meg, hogy július első hétvégéjén először landolt a város repülőterének kifutópályáján a Boeing 737 Max repülőgéptípus.

A Corendon Airlines kötelékébe tartozó TC-MKC regisztrációs számmal rendelkező Boeing 737 Max a vasárnapi nap során az Antalya – Debrecen és a Debrecen – Antalya charter járatot teljesítette sikeresen.

Először szállt le Boeing 737 Max Debrecenben
Fotó: Arnóth József

A Debrecenben landolt gép különlegessége, hogy még “bejáratós”, hiszen 2021. július 26-27-én utaztatták a gyártól Törökországba, így túl sok szolgálatot még nem teljesített. Azért a debreceni útja előtti 6 nap alatt már megjárja Antalyából Manchestert, Kölnt, Londont, Hannovert, Rodoszt, Amsterdamot, Paderbornt és Nürnberget is többek között. ennek ellenére még valószínűleg “új illata” lehetett az első hete végén a repülőgépnek.

Korábban sosem járt még Debrecen Boeing 737 Max típus. A gép fejlesztése 2011. végén kezdődött, 2016. elején emelkedett először a magasba a gép és az első darabot egy malajziai légitársaságnak adták át 2017. májusában. 

Először szállt le Boeing 737 Max Debrecenben
Fotó: Arnóth József

Az új típushoz két nagyobb légikatasztrófa is kapcsolódik, 2018. októberében egy indonéz, 2019. márciusában egy etióp 737 Max zuhant le röviddel a felszállás után. Ezután számos ország repülési hatósága átmeneti repülési tilalmat rendelt el a típusra. Utólag kiderült, hogy az új MCAS (Manőverkarakterisztikai Rásegítő Rendszer) okozta a problémát, amely automatikusan lenyomja a gép orrát, ha túl meredeken emelkedik. Ennek a rendszernek a létezését titkolta a Boeing és a pilóták sem tudtak róla. A komoly nemzetközi botrányt követően 2020. novemberében kapott az USA-ban újból repülési engedélyt a típus, majd utána a többi országban is engedélyezték a légügyi hatóságok.

Forrás: Debrecen International Airport

Ez is érdekelhet