Elrabolták Melitopol város polgármesterét 

Ivan Fedorov elrablására tegnap előtt délután került sor, melyről egy kamerafelvétel is terjed az interneten. Azt fontos kijelenteni, hogy nem bizonyítható kétséget kizárólag a videón szereplő illetők személyazonossága. 

Az ukrán parlament közleménye szerint egy tíz főből álló katonai csoport felelt az orosz akcióért. Az ellenségek Fedorovot a városi válságközpontban tartották fogva, ahol Melitopol város lakosságának létbiztonságával kapcsolatos ügyeket bonyolított le. A parlament hivatalos Twitter oldalán került megerősítésre, hogy az elrablása során Fedorov fejére egy műanyag zacskót húztak.

Zelenszkij elnök „a demokrácia elleni bűncselekménynek” nevezte az eseményeket. 

Ukrajna külügyminisztériuma pedig sajtóközleményben háborús bűncselekménynek minősítette a genfi egyezmények és a kiegészítő jegyzőkönyv szerint, amelyek tiltják a civil túszok háború ideje alatti túszejtését.

A mai nap folyamán tüntetést tartottak a helyi lakosok, több mint 2000 ember vonult a melitopoli területi államigazgatás lefoglalt épületéhez, követelve a megszállók által elfogott polgármester szabadon bocsátását.

Bizonyos értesülések szerint az esemény főszervezőjét letartóztatták a helyszínen. Az erről szóló Facebook bejegyzése azóta már nem elérhető a közösségi médiában. A jelenlegi értesülések szerint nem rendelkezünk pontos információval a tartózkodási helyére vonatkozólag.

Kiemelt kép forrása: https://twitter.com/ua_parliament/status/1502323127765848069?s=20&t=StddTExKIKcfK_erWVqXeg 

Ez is érdekelhet