Debrecenben Hallottam

Eltűnhet több Trappista is a polcokról egy új szabályozás után

A Magyarországon rendkívül népszerű trappista sajtok egy része eltűnhet a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) szabályozását követően.

A Tej Terméktanács közleménye szerint az Agrárminisztérium részletesebben meghatározza a trappista sajt követelményeit, azaz hogy milyen sajtot lehet trappistaként hívni Magyarországon.

Eltűnhet több Trappista is a polcokról egy új szabályozás után
A trappista sajt klasszikusan korong alakú

A jövőben nem csak a sajt alakjára, méretére és összetételére lesz leírás, de egy részletes érzékszervi követelményrendszert is kialakítanak. ennek részeként a jövőben a trappista sajtok hagyományosan korong alakúak lehetnek csak. Főleg külföldről, Németországból és Lengyelországból érkezik hasáb formában trappista sajt annak ellenére, hogy ott nem ismert ennyire ez a sajt fajta. A módosítás miatt a jövőben ezek elnevezése változhat, hiszen nem felelnek majd meg a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a trappista sajt követelményeinek.

A cél az, hogy a fogyasztók bizalma az egységes követelmény rendszer bevezetés követően visszatérhessen a trappista sajtok iránt. 2021-ben nagyjából 19 558 tonna trappista sajtot értékesítettek a hazai feldolgozók Magyarországon.

Ez is érdekelhet