Eltűnhetnek a papír sportorvosi igazolások az MLSZ-es mérkőzéseken

Jövőre eltűnhetnek a papír alapú sportorvosi igazolások a megyei labdarúgóknál és meggyorsulhat a sportorvosi vizsgálatra történő bejelentkezés.

Az MLSZ 2020-2025 közötti Digitális Stratégiája kapcsán osztott meg új információkat a hajdú-bihari igazgatóság.

Már folynak az érintett felek között az egyeztetések a versenyengedélyek digitalizációjáról, emellett pedig szeretnék a sportorvosi vizsgálat eredményeit is teljesen digitálisan kezelni, ehhez a  sportpolitikáért felelős Honvédelmi Minisztériummal és a Országos Sportegészségügyi Intézettel (OSEI) folytatott az MLSZ tárgyalásokat.

Eltűnhetnek a papír sportorvosi igazolások az MLSZ-es mérkőzéseken

A labdarúgó szövetség szeretné elérni, hogy a 2025/26-os (2025. július 1-től induló) bajnoki szezontól megszűnjenek a papír alapú sportorvosi engedély kartonok, helyette pedig az összes MLSZ által szervezett versenyrendszer minden mérkőzésén a jegyzőkönyvbe csak olyan játékos legyen berögzíthető, akinek az OSEI nyilvántartása alapján érvényes sportorvosi engedélye van.

Kiemelik, hogy a sportorvosi vizsgálat elvégzése a jövőben is kötelező lesz, azonban arról már nem egy papíron kapnak érvényességi igazolást a sportolók, hanem az OSEI rendszerében rögzítik és az MLSZ által üzemeltetett Integrált Futball Alkalmazásban (IFA) csak úgy nevezhető egy játékos mérkőzésre, ha érvényes a sportorvosi engedélye. Ezzel elkerülhető volna az, hogy valaki érvényes engedély nélkül vegyen részt egy mérkőzésen.

A jövő évi változások előkészítése már folyamatban van, ezért már most, 2024. július 1-től kezdődően az IFA rendszerben versenyengedélyt csak úgy lehet igényelni, ha a magyar állampolgárok esetén rögzítésre kerül az érintett személy Társadalombiztosítási Azonosító Jelet (TAJ szám) és feltöltik a TAJ kártya másolatát. A külföldi, illetve kettős állampolgárok esetén nincs a sportszervezeteknek TAJ kártya feltöltési kötelezettsége, ezen játékosok esetén az OSEI egyedileg generál majd azonosítót, amely az MLSZ részére továbbít.

Az MLSZ a Honvédelmi Minisztériummal és az OSEI-jel szorosan együttműködve egy komplex feladattervet dolgozott ki azért, hogy megszűnjön a sportorvosi vizsgálatok kapcsán az elmúlt években tapasztalt nehézségek, például a több hetes, hónapos előjegyzési idő. Ehhez jogszabálymódosítás és MLSZ szabályzatmódosítás is történhet. A közlemény szerint a 2025/26-os bajnoki szezontól kezdődően jelentősen könnyebb lesz a vizsgálatokra való bejelentkezés. Erről az MLSZ később fog minden érintett sportszervezetet tájékoztatni.

Ez is érdekelhet