Elveszíthetik a Plug-in hibrid autók a zöld rendszámukat Magyarországon

Az utóbbi időben több módosulás érte a zöld rendszámos autókat. A városok sorra vették el a díjmentes parkolási opciókat, illetve a töltési lehetőségek is gyorsabban drágultak, mint ahogy bővültek volna.

Most viszont a Plug-in hibrid tulajdonosokat érheti a jövőben nagyobb változás, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) egy előterjesztést tett arról, hogy lekerüljön róluk a zöld rendszám.

Elektromos autótöltő a Nagyerdei mélygarázsban

A 2015-ben bevezetett zöld rendszámot jelenleg az elektromos autók mellett a külső töltésű (plug-in hibrid) autók kaphatnak. Az előterjesztés alapján azonban lekerülhet a színes rendszám a nem teljesen elektromos autókról. Ráadásul nem csak arról lehet szó, hogy az új autók és frissen honosított autók nem kaphatnának zöld rendszámot, hanem a már kiosztott rendszámokat is le kellene cserélni. A visszamenőleges rendszámcsere a következő műszaki vizsga során lenne esedékes abban az esetben, ha bevezetnék a szabályozást.

Teljesen új rendszám séma jön Magyarországon
Új formátumú zöld rendszám, amelyet 2023-ban vezettek be Magyarországon

Ha a zöld rendszámot elveszik a plug-in hibrid autóktól, akkor az azt jelentheti, hogy az érintett gépjárművel elveszítenék az ingyenes közterületi parkolást azon településeken, ahol ezt még biztosítják az önkormányzatok. De ennél és drágább lehet, hogy honosítás során regisztrációs adót kellene fizetni értük,  illetve teljesítményarányos gépjárműadót, illetve az adásvétel során a vagyonszerzési illetéket is meg kell fizetni. Ezek alól jelenleg mentesülnek  zöld rendszámos autók.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az előterjesztésből lehet-e valami a jövőben ténylegesen és ha igen, akkor mikortól vezetnék azt be.

Ez is érdekelhet