Ez a hét pincészet nyerte el a Debrecen Város Bora 2023 címet

Kihirdették a Debrecen Város Bora címmel kitüntetett borokat!A győztes borsorban, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig, 7 pincészet bora kapta meg a megtisztelő címet. A győzteseket december 14-én mutatták be. Az eseményen Puskás István alpolgármester is részt vett.A város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában találkozhatunk velük.

A minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében Debrecen Városa példaértékű módon sokat tesz. Ezt a célkitűzést támogatja a Debrecen Város Bora cím is. A 2015 óta meghirdetésre kerülő borverseny elsődleges célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.

Az idei borversenyre összesen 17 borvidék, 61 pincészetének 359 bora került be, amelynek első körös
bírálatát a Debreceni Borozó szakemberei végezték el. A Kölcsey Központban december 1-én megtartott
mindent eldöntő bormustrán a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri összesen 9 borvidék 25 pincészetének 106 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték a szakemberek.

Debrecen Város Bora 2023 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában neveztek meg csúcsbort.

A Debrecen Város Bora címkével ellátott bor igazi rangot jelent, mert garantálja, hogy a magyar termőhelyekben rejlő egyedi értéket, különleges borélményt és a magyar borkultúrát ismeri meg még jobban a fogyasztó.

Debrecen Város Bora 2023 címet elnyert győztes borok

Pezsgő:
Koch Borászat, 2020-as évjáratú Chardonnay Brut pezsgője (Hajós-Bajai Borvidék)
Klasszikus:
Sümegi Ákos Pincészete, 2020-as évjáratú Chardonnay ’20 bora (Szekszárdi Borvidék)
Szentpéteri Borpince, 2022-es évjáratú Kékfrankos Rosé bora (Kunsági Borvidék)
Varsányi Pincészet, 2018-as évjáratú Grand Selection Egri Kékfrankos Superior bora (Egri Borvidék)
Prémium:
Sol Montis Borászat, 2021-es évjáratú Olaszrizling bora (Mátrai Borvidék)
Thummerer Pince, 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás bora (Egri Borvidék)
Desszert:
Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji 6 puttonyos aszú bora (Tokaji Borvidék)

A borok – amelyeket akár exkluzív díszdobozokkal együtt is megrendelhetjük – nemcsak a gyűjtőknek jelenthet
valódi értéket, hanem céges, vagy baráti ajándékként is különleges meglepetésként szolgál. A VisitDebrecen és a Debreceni Borozó szakmai csapata által koordinált, minden évben kiválasztott Debrecen Város Bora
borszelekcióval egyre több étteremben, illetve magyar borkultúrával kapcsolatos eseményeken találkozhatunk.
A nagyközönség a borokat közvetlenül a város hivatalos turisztikai marketing szervezete, a Debrecen Turisztikai Ügynökség (VisitDebrecen) Piac utca 20. szám alatti központjában is megvásárolhatja.

Fotók: Miskolczi János

    Ez is érdekelhet