Debrecenben Hallottam

Ezek az előadások kerültek a Vojtina bábszínház decemberi repertoárjába

A Vojtina Bábszínház több előadással is kedveskedni szeretne a bábszínház kedvelőinek, ezért már nyilvánossá is tették, hogy mi várható az év utolsó hónapjában. Lássuk!

December 2-8. – Paul Maar: Hoppláda

Adalberta és Borsó régóta szomszédok, és barátságuk sok veszekedést és nehézséget kiállt már. Szívesen játszanak egymással, de barátságukat folyton beárnyékolja egy felemás helyzet: nehéz úgy barátkozni, ha úgy érzed, hogy a társadnak jobb, szebb és főleg nagyobb játékai vannak. Egy nap kiderül, hogy hiába kapsz új, színes, klassz játékot, ha a barátod legújabb játéka még klasszabb, még színesebb és még fantasztikusabb! Akkor nem marad más, mint elkérni, ha nem adja, elvenni a másiktól, s ha akkor sem hagyja, akkor veszekedni, parancsolgatni, zsarolni. Borsó és Adalberta barátságába ekkor toppan be a titokzatos idegen, akinek éppen kapóra jön a veszekedésük. Tréfába csomagolt gonosz átveréssel próbálja őket meglopni, ami sajnos sikerül is. A két barát ezután jobb híján már csak egymás bizalmára számíthat.

Az előadás 3 éves kortól ajánlott. Helyszín: Szabó Magda Pódiumterem (Kossuth utca 1.)

December 12-29. – A halász meg a nagyravágyó felesége

Te mit kívánnál, ha lenne három kívánságod?
Halász Péter és a felesége egy Tisza menti kis faluban tengetik a mindennapjaikat egy szem fiuk társaságában. Halász Péter halászatból tartja el a családját, de a fogás napról napra szerényebb – Halászék adóssága viszont egyre nagyobb. Egy nap Halász Péter egy partra vetődött halacskát talál a folyóparton. Megsajnálja és visszadobja őt a vízbe. A habokból kisvártatva a Halkirály emelkedik ki, és jótettéért megjutalmazza Pétert három kívánsággal. A halász családja anyagi biztonságát kéri a Halkirálytól, de amikor Péter felesége megneszeli, hogy maradt még kettő kívánságuk, ennél jóval többet akar…
A halász meg a felesége izgalmas történet az emberi mohóságról és telhetetlenségről. Széles körben ismert és közkedvelt mese, többek között olyan neves írók dolgozták fel korábban, mint a Grimm testvérek vagy Alekszandr Szergejevics Puskin. A Vojtina Bábszínház előadása magyarországi környezetbe helyezi a történetet, felhívva a figyelmet a magyarországi folyóvizek pusztulására.

Az előadás 4 éves kortól ajánlott. Helyszín: Szabó Magda Pódiumterem (Kossuth utca 1.)

December 4-21. – „Menjünk el a látására!” – Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás ‘Szertartásszínház-rítusjáték’

Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.

Az előadás 3 éves kortól ajánlott. Helyszín: Vojtina Bábszínház, Kálvin tér 13.

December 28-29. – Állatbarátságok ‘Kamarajáték’ 

Nagyszerű figyelni az állatok világát, a kedvenceink viselkedését, hallgatni a beszélgetésüket, nézni, ahogy kialakítják életterüket, ahogy gondozzák a kicsinyeiket. Az állatok gyakran segítik az életünket, háziasításuk révén pedig igazi társaink lesznek. Vajon ők hogyan kötnek barátságot, miért fontos számukra, hogy komák legyenek? Hogyan választanak maguk közül csapatkapitányt? Zsákmányaikat bárkivel megosztják? Az erős mindenkor megvédi a gyengébbet? Miket tesznek életterük megvédéséért?
Az előadásban állatmesékből fűznek élményképeket, amelyeket a humor, a pajkosság, az izgalom tart össze.

Az előadás 3 éves kortól ajánlott. Helyszín: Vojtina Bábszínház, Kálvin tér 13.

 

Kiállítás: BÁBOK karácsonya

Különleges hetek, hónapok következnek bábszínházunk életében, hiszen társulatunk két játszóhelyen várja a nézőket. E szokatlan helyzet arra sarkall minket, hogy bábjainkat kimozdítsuk a bábraktárunkból és meghívjuk őket: ünnepeljenek velünk karácsony havában, a téli napforduló ősi ünnepnapjaiban. Az elmúlt évek szereplőit beköltöztetjük játszóhelyeinkre, és ünneplőbe öltöztetjük velük a tereinket. Karácsony a fény ünnepe is, éppen ezért a kivételes és rendhagyó tárlathoz sajátos fény-effektusokat tervezünk, amelyekben a bábok szokatlan arcukat mutatják – közölte a bábszínház.

A kiállítás látogatható:
2022. november 30-tól 2023. január 30-ig

A színház továbbá közölte:

Képzeljétek el, a Mikulás is szereti a meséket! Ezért ha Debrecenben jár, mindig meglátogat bennünket. Nagyon várjuk őt, mert kíváncsiak vagyunk, mit szól a Hoppláda című előadásunkhoz! Ha Ti is eljöttök hozzánk december 2. és 7. között, a Csizmafényesítő hetünkön több meglepetés is vár Benneteket!

Helyszín: Szabó Magda Pódiumterem (Kossuth utca 1.)

Az előadásokra és játszószínházi foglalkozásokra jegyek válthatók a bábszínház jegypénztárában (4026 Debrecen, Kálvin tér 13. és 4024 Debrecen, Kossuth utca 1.), illetve foglalhatók telefonon (+36/52 418 160) és honlapjukon (www.vojtinababszinhaz.hu).

Forrás: Vojtina bábszínház

 

Ez is érdekelhet