Fakitermelés kezdődik a Debreceni Nagyerdőn

Biztonsági okokból vágnak ki fákat a Debreceni Nagyerőn.

NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének mutatársai a Lovasakadémia és a Móricz Zsigmond út közötti nagyobb látogatottsággal rendelkező erdőtömbben fognak olyan fákat kivágni, amelyek törzsé- és koronatörést szenvedtek a közelmúltban, vagy élet- és vagyonvédelmi szempontból fontos az átláthatóság a területen.

Vilmányi Zsolt debreceni mobilfotós képe a Békás tónál
Vilmányi Zsolt debreceni mobilfotós képe a Békás tónál

Azért a kora téli időben végzik el ezeket a műveletet, mert így okozzák a legkisebb környezeti terhelést az élőlényeknek, amelyeknek ez a terület az otthona. A veszélyes fák mellett az erdei életközösséget veszélyeztető fás szárú özönnövényeket, mint például az akác, ostorfa és kései meggy is eltávolítják.

A fakitermelés a szükséges engedélyekkel történik és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival is egyeztettek. A kitermelés során holt fát is hátrahagynak, amely megteremti több élőlény számára a létfeltételeket, pl. a nagy hőscincér, a skarlátbogár, illetve a fabontó gombák és mohák számára is fontosak ezek.

A Debreceni Erdészet azt kéri az erdőjáróktól, hogy a munkavégzés idején körültekintően közlekedjenek a Nagyerdőben és az ideiglenesen lezárt utakat, erdőrészeket ne látogassák.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Ez is érdekelhet