Fenntartható Debrecen díjat kapott a Decathlon Magyarország Kft.

Ismét Fenntartható Debrecen Díjjal ismert el Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata több pályázót. A díjazottak közül 2023. október 13-án pénteken a Dechatlon Magyarország Kft. részére adta át a díjat Balázs Ákos alpolgármester.

Debrecen önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. A Fenntartható Debrecen Díjjal 2019 óta a város azokat a gazdálkodó szervezeteket, intézményeket, munkaközösségeket jutalmazza, amelyek tevékenysége összhangban áll Debrecen azon fenntarthatósági törekvéseivel, mellyel a jövő gazdaságát építik.

2022-ben a Zöld Munkacsoport javaslatai alapján az elismerés új koncepciója is megszületett.

Az új pályázat célja Debrecen város épített és természetes környezetének megóvása, fejlesztése, a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében magas színvonalú, kiemelkedő értékű munkát végző, a környezettudatos működést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdálkodó szervezetek és közösségek elismerése.

A Fenntartható Debrecen Díjat eddig többek között a Mamamibolt, az ITK cégcsoport, a Green Drops Farm Kft., az NI Hungary Kft., az Eurings Zrt., a Szinorg Universal Zrt., a Szepesi Virágkertészet Kft., az FAG Magyarország Ipari Kft., a Mastiff Kft., valamint a Sensirion Hungary Kft érdemelte ki.

A Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság döntése alapján a Fenntartható Debrecen Díjban részesül 2023. évben a Decathlon Magyarország Kft.

Balázs Ákos alpolgármester az átadón elmondta, hogy Debrecen városa nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát közlekedés népszerűsítésére, amiben a Decathlon kiváló partner, hiszen az ehhez szükséges eszközök egyik legnagyobb disztribútora az áruház.

A kerékpározás és egyéb közlekedési sporteszközök magas minőségű használatához nagyban hozzájárul a város, hiszen 2018-ban a debreceni kerékpárút-hálózat még nem érte el a 80 kilométert, addig ma már 108 kilométer a hálózat hosszúsága – tette hozzá.

Balázs Ákos elmondta, hogy az elmúlt időszakban olyan területeken épült ki kerékpárút, mint a belvárosi hálózat, emellett a város keleti részén 8,5 kilométeren, vagy Kismacs felé is 3 kilométer hosszban.

A jövőbeni fejlesztésekről elmondta, hogy hamarosan indul a Pallagi úti kerékpárút építése egészen Pallagig, továbbá Józsán is várhatóak hasonló fejlesztések az Északnyugati Gazdasági Övezet irányába.

A Decathlon Magyarország Kft. nevében Nagy Bence a vállalat zöld nagykövete vette át a díjat, aki elmondta, hogy számukra nagy öröm, hogy elnyerték a díjat, hiszen a Decathlon számos olyan intézkedést hozott az áruházban, ami a fenntarthatósághoz hozzájárul. Hozzátette, hogy továbbra is aktív szereplői kívánnak lenni a zöld intézkedéseknek, ezzel pedig arra ösztönözni mindenkit, hogy tegyenek a fenntartható jövőért.

Decathlon Magyarország Kft. pályázata

A Decathlont 1976-ban alapította meg Michel Leclercq 6 sportkedvelő csapattársával együtt. Az első Decathlon áruházat az észak- franciországi Englos-ban nyitották meg. Azóta már világszerte 61 országban vannak jelen a sporteszközök és sportfelszerelések piacán.

Magyarországon 2005-ben nyitották meg első áruházukat Budaörsön 4000 négyzetméteren. Azóta ezt az üzletüket duplájára növelték, amely Közép-Európa legnagyobb sportáruháza lett. Hatvani logisztikai központuk 2010 óra működik és nem csak a hazai áruházakat és magyar webshop vásárlókat szolgálja ki, de több más országot is ellát termékkel. Magyarországon 16 vármegyében, 24 áruházat működtetnek.

A Decathlon Magyarország Kft célja hasznosnak lenni az emberek és a bolygónk számára. Küldetésük, hogy fenntartható módon tegyék elérhetővé a sportolás örömét és jótékony hatását a lehető legtöbb ember számára.

Fenntartható fejlődés céljaik közé tartozik, hogy hozzájáruljanak a karbonsemleges gazdaság megteremtéséhez. Az alapanyagaik kiválasztásánál kiemelt kérdésként kezelik a fenntarthatósági elveket.

A tervük három pilléren alapszik: emberek fejlesztése, természet megóvása és a fenntartható értékteremtés.

A konkrét vállalásaik ezen a három területen a természet megóvása, a sport öröme védett környezetben, valamint a fenntartható értékteremtés. Ennek keretében átformálják vállalatukat, hogy az a sporttal az egészséget és az általános jólétet szolgálják.

Körforgásos gazdasággal kapcsolatos intézkedéseik közé tartozik a második esély (Decathlon regisztrációval rendelkező vásárlóknak felajánlják, hogy a kipróbált, vagy szépséghibás terméket visszahozhatják, és tovább értékesítik azokat kedvezőbb áron, így nem keletkezik hulladék) és a műhely (javítási és karbantartási szolgáltatásokat biztosítva).

A cégcsoporton belül, 2022 februárjától foglalkoznak országosan fenntarthatósági képzések szervezésével, amelynek címe: Fenntartható Decathlon. 2023 május közepéig, több mint 1000 fő kollégát sikeresen képezni. Debrecenben 3 fő foglalkozik kiemelten “zöld követként” ezzel a projekttel.

Minden évben megvalósítanak egy országos Decathlonos kollégáknak szóló kihívást, aminek a címe, Bringázz a munkába (BAM). A rendezvény időtartama egy hónap, ahol a kerékpárral érkező kollégák megtett kilométerét adják össze. A legtöbb kilométert gyűjtő áruház kapja a kihívás első díját.

Az idei évben a debreceni áruház 1.384 km-t tekert. Országos szinten pedig ez a szám, 50.445 km. Emellett a vásárlók és a kollégák részére, fedett kerékpártárolót és kerékpár szervízpontot biztosítanak egész évben.

Az áruház külső területén kb. 10.000 m2-en kezelik a zöld felületeket. A parkoló számos részére telepítettek zöld szigeteket. Az áruházhoz tartozó zöldterületeket havonta egyszer a kollégáik segítségével megtisztítják.

A cég munkatársai faültetésekből is kiveszik részüket, ugyanis két éve lett elültetve összesen 60-70 darab turkesztáni szilfa. Emellett több, mint 200 db fa és cserje található a parkolóban és saját területükön.

A belső terekben is próbálják a zöld felületeket növelni. 2022. október 1.-el a PET palackos üdítőket kivezették, amelyek helyére vízautomatákat helyeztek ki. Ez az intézkedés bár komoly kiesést generált kereskedelmi oldalról, de inkább a fenntarthatósági szempontok kerültek előtérbe. Emellett a cég belső tereiben és a parkolóban is energiatakarékos LED izzókat használ, amelynek erőssége szabályozható. Továbbá környezettudatos higiéniai eszközöket alkalmaznak.

Forrás: DMJV

Ez is érdekelhet