“Fiatal, adj hangot a véleményednek!”

A 2022-es év több szempontból is különlegesnek ígérkezik, de talán az egyik legérdekesebb aspektusa az, hogy az idei év egyben az ifjúság európai éve is

 

Négy fő célkitűzésről beszélhetünk erre az évre vonatkozóan 

  1. Zöld és digitális átállás és más pozitív szakpolitikák előnyeinek hangsúlyozása 
  2. tevékeny és elkötelezett európai állampolgárrá való nevelés 
  3. a fiatalok számára elérhető lehetőségek hirdetése és népszerűsítése 
  4. az ifjúságpolitika valamennyi releváns uniós szakpolitika területen történő érvényesítése 

 

Ebből az alkalomból adódóan pedig az európai fiatalok számos remek lehetőséggel élhetnek, melyekről most egy kicsit bővebben is olvashattok: 

 

Ifjúsági Konferencia Európa jövőjéről

  1. február 22-én kerül megrendezésre Budapesten az egész napos esemény, melynek programját interaktív workshopok, viták és előadások színesítik. A konferencia nem titkolt célja az, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítson érveik ütköztetésére, ismereteik bővítésére, illetve más hasonlóan nyitott és érdeklődő korosztálytársak megismerésére. 

A programok összeállításakor a szervezők egy előzetes igényfelmérés eredményeire támaszkodtak, ezzel is biztosítva azt, hogy valóban a fiatalok igényeivel legyen összhangban a programok repertoára. 

 

DiscoverEU program

Ez egy minden évben megrendezésre kerülő program az aktuálisan 18 éves korosztály számára, mely lehetőséget biztosít több tízezer európai fiatalnak az Európán belüli utazásra. A jelentkezést követően kerül sor a szerencsés nyertesek kiválasztására akik legalább 1 és legfeljebb 30 napig utazhatnak ingyen az adott év márciusa és a következő év februárja között vonattal. Ennek a célja az, hogy minél több fiatal tapasztalhassa meg Európai kulturális sokszínűséget és hagyományokat, illetve csatlakozzon egy európai közösséghez, ahol más embereket ismerhetnek meg. 

A következő jelentkezési időszakot idén tavasszal fogják kihirdetni, szóval érdemes figyelni a weboldalt bővebb tájékoztatásért: https://europa.eu/youth/discovereu_hu

 

Az idei évtől pedig az Erasmus+ programcsalád részeként fog tovább működni a program, melynek érdemi előnyeiről szintén a fentebb közölt weboldalon olvashattok majd többet. 

 

A cikkben olvasható lehetőségekről a későbbiekben egy sorozat formájában olvashattok részletesebben a Debrecenben Hallottam oldalán. 

 

 

Ez is érdekelhet