Fiatal tehetségek Debrecenben – Gosztola Réka

A város tele van olyan nagyszerű sportolókkal, akikre érdemes jobban odafigyelni és megismerni emberileg is. Ezúttal a DEAC egyik női röplabdázójával beszélgettünk.

Most induló cikksorozatunkban olyan embereket igyekszünk majd bemutatni, akik igazán érdekesek, szerelmesek szakmájukba és bőven van bennük potenciál a jövőre nézve, ám jelenleg nem sokan ismerik még a nevüket.

A DEAC női röpis csapata jelenleg a másodosztály tagja, egyik játékosuk pedig rendelkezésünkre állt, hogy kicsit közelebbről is megismerhessük őt, valamint szakmáztunk is egy kicsit. Réka kilenc éve űzi a sportágat, ebből hét éve játszik nagypályán, ugyanennyi ideje pedig a center pozíciójában.

  • Mesélj magadról pár dolgot, mi az amit tudni lehet rólad?

21 éves vagyok és másodéves sport és rekreáció szakos hallgató vagyok a Debreceni Egyetemen.

  • Sporttal kapcsolatosan mi a kedvenc emléked?

Kis koromban mindig a Tv-ben néztem a sporteseményeket a családommal és ami maradandó élmény volt számomra amikor a magyar vízilabda csapat megnyerte az olimpiát 2008-ban.

  • Minek vagy kinek a hatására kezdtél el röpizni?

12 éves koromban kezdtem el röplabdázni az Arany János Gimnáziumban Nyíregyházán. A magasságom miatt a szüleim ezt a sportot választok nekem.

  • Beszéljünk kicsit a csapatodról: kit vagy mit szeretsz itt a legjobban?

Ez a harmadik szezonom a Deac-nál már. Nagyon szeretem a csapatot, mert mindenki tisztában van vele hogy nem csak a pályán,meccseken és edzéseken, hanem a csarnokon kívül is bármikor számíthatunk egymásra vagy az edzőnkre. Amióta itt játszok Mayer Flóra a “párom”, akivel mielőtt ide kerültünk volna az országos bajnokságokon ellenfelek voltunk.

  • Milyen ambíciók vannak benned a jövőre nézve?

Nagyon szeretnék addig röplabdázni, amíg csak tudok sérülésmentesen. Szeretnék még sokat fejlődni minden szinten és minél többet elérni vele. Célunk az NB1-be jutás rövid időn belül.

  • Mire vagy eddig a legbüszkébb?

A legbüszkébb arra vagyok mikor a nyíregyházi Arany János Gimnázium csapatával megnyertük 2015-ben az országos döntőt és az utána levő évben pedig szintén dobogósok voltunk, bár akkor csak a második helyen végeztünk.

  • El tudod e képzelni azt, hogy más csapatban, vagy ha úgy alakulna más országban játszol majd a jövőben?

Amíg Debrecenben lakok mindenképp ebben a csapatban szeretnék maradni. De ha elköltöznék innen a tanulmányaim után bármi megtörténhet.

  • Most vagy 21 esztendős, és kilenc éve játszol. Van tehát már tapasztalatod fiatal korod ellenére. Mit gondolsz, milyen korban érdemes ezt elkezdeni ahhoz, hogy hamar a profik között találd magad?

Szerintem, mint minden sportban hamar ajánlatos elkezdeni. Akár már első osztályban is, így mire a tinédzser kort eléri valaki, sokkal tapasztaltabb lesz. Ehhez persze kell a szülők és tanárok támogatása és megértése is a véleményem szerint.

  • Szerinted mi kell ahhoz, hogy olyan szintre jusson valaki, hogy rendesen megéljen a röplabdából itthon?

Itthon a röplabda bár népszerű és TAO-s sportág még sincs annyira támogatva, ahogy lehetne. Szerintem Extra liga vagy válogatott szinten lehet ebből megélni, de nagyon sok áldozattal jár, ha az ember minden idejét és energiáját ebbe belefekteti.

  • Ha most mondanod kellene egy számot, szerinted még hány évig fogsz még játszani?

Szeretnék addig röplabdázni ameddig csak lehet, ha tippelnem kellene minimum 30 éves koromig szeretnék versenyszerűen játszani de egész életemben azt szeretném ha az életem része maradna.

Ez is érdekelhet