Filmek, koncertek, tematikus séták – Jön a Német Kulturális Napok

Koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között.

Október 2. 14:00 – Kölcsey Központ, Görömbei András-terem

Együtt Európában (ünnepi ülés a Német Egység Napja alkalmából)

A 2023. októberi Német Kulturális Napokat Dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg köszöntő beszédével. Ez után Maren Schoening, a DialogUngarn ügyvezetője tart előadást “A német és európai egységhez vezető nyomok” címmel. Később az érdeklődők a “Múlt és jövő” című, illetve a Fahidi Éva Párbeszéd Programot bemutató pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt.  A program kizárólag online regisztrációt követően látogatható. –

Német filmek az Apolló moziban

  • Október 3. 18:00 – Winnetou nyomában: A Manitu bocskora film vetítése németül, magyar felirattal
  • Október. 6. 19:00 – Böll közlegény megmentése – Szederkényi Olga dokumentumfilmje

    A film vetítése után közönségtalálkozó Áfra János költővel, a film főszereplőjével és Szederkényi Olgával, a film forgatókönyvíró-rendezőjével. A beszélgetés moderátora: Szénási Miklós író, újságíró.

    Heinrich Böll (1917‒1985) Nobel-díjas író a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán súlyosan megsebesült, s lábadozóként heteket töltött Debrecenben és Szentesen. A katonai kórházat Debrecenben vélhetően a Dóczy és a Svetits gimnáziumban rendezték be. Feleségének innen írott leveleiben részletesen beszámol élményeiről, melyek korai regényeiben is megjelennek.

Böll közlegény megmentése

Október 4-7. német tematikus séták

A Német Kulturális Napok keretében az érdeklődők tematikus sétákon fedezhetik fel Debrecen német kulturális kapcsolatait. A séta részvevői a belváros jól ismert utcáin, terein barangolva megtudhatják, hol volt régen a Német utca, melyik híres írónk felmenői voltak német kereskedők, milyen német városokban tanulhattak egykor a Református Kollégium peregrinus diákjai, de arra is választ kaphatnak, hogy ki volt és mit csinált a kucséber. És ha már német kultúra, természetesen szó lesz az autókról és a gasztronómián belül a sörről, a kolbászról és a perecről is.

A sétán október 4-6. között iskolás csoportok vehetnek részt előzetes bejelentkezést követően, míg a nagyközönség számára október 7-én – szombaton – 15 órakor indul a program a Református Kistemplom elől. A sétát Erdei Nóra idegenvezető tartja. A sétán való részvétel ingyenes, de az október 7-i séta regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet.

Október 5. 14:00 – Kölcsey Központ, Nagyterem – Friedrich Dürrenmatt: Play Strindberg (német nyelvű előadás)

A „Play Strindberg” August Strindberg „Totentanz” című drámájának adaptációja, amelyet először 1969-ben mutattak be Bázelben, ahol azonnal hatalmas sikert aratott.

A történet középpontjában Alice és Edgar, egy 25 éve házasságban élő pár áll, akik között már szinte semmi sem maradt a kapcsolatból, csupán a gyűlölettel átitatott szerelem. A múlt sérelmei és a jelenbeli kölcsönös bűnbakkeresés határozza meg viszonyukat. Azonban minden megváltozik, amikor felbukkan Kurt, Alice unokatestvére. Végre valaki, aki látogatóba érkezik, és talán felrázhatja az életüket.

A Budapester Ensemble előadása az idézett mondattal, „Minden házasság gyilkos gondolatokat szül”, Dürrenmatt komédiája keserűen gonosz és nevetséges elemekkel bővelkedik. A darabban késdobálás és sértegető szavak is szerepelnek, amelyek élesen sebeznek, és a legfájóbb pontokon találnak célt. A végeredmény egy groteszk és elgondolkodtató előadás, amely megmutatja a házasság és az emberi kapcsolatok sötét oldalát.

Október 6. – Kölcsey Központ – Jazz-est – Szabad improvizációk

A Német Kulturális Napok záróestjén egy olyan jazz-formáció várja a közönséget, amely összehozza az európai jazz és szabadzene két nagy alakját, valamint egy fiatal tehetséget, hogy együtt alkossanak egyedülálló zenei élményt.

Alexander von Schlippenbach (zongora) neve szinte egyenértékű a free jazz és az avantgárd zene világával. Zenéjében harmonikusan ötvöződnek a szabad improvizáció és a kortárs klasszikus zenei elemek. Schlippenbach hosszú karrierje során számos zenekart alapított, olyan kiváló zenészekkel dolgozott együtt, mint Evan Parker és Paul Lovens.

Ajtai Péter (nagybőgő)a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő alakja, aki a konvenciókkal szakító egyedi hangzásvilágú zenét alkot. A hazai avantgárd zenei színtér meghatározó személyiségeként olyan neves zenészekkel működik együtt, mint Hamid Drake és Alexander von Schlippenbach.

Gyárfás Attila  dobos és zeneszerző a szabad improvizáció és az egyedi hangzáskeresés iránti szenvedélyét hozza magával a színpadra. Zenekarvezetőként és szóló előadóként is tevékenykedik, számos kiemelkedő lemezen szerepel.

További részletek elérhetőek az ALL-IN Debrecen Facebook oldalán és Debreceni Német Kulturális Fórum weboldalán.

 

    Ez is érdekelhet