Foci Eb: nem lesz visszaszövegelés a játékvezetőknek

Pénteken megkezdődik a németországi Európa bajnokság, Magyarországon a második napon, Svájc ellen kezdi meg a szereplést.

Szoboszlai Dominik nem csak a legfiatalabb csapatkapitány lehet az Eb-k történetében, hanem egyben az egyetlen játékos is a magyar csapatból, aki kommunikálhat majd a játékvezetővel. Legalábbis az új szabályok szerint így néz ki a történet, számolt be róla a HBJB.hu.

Foci Eb: nem lesz visszaszövegelés a játékvezetőknek
Roberto Rosetti

Az EURO 2024 előtt az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, a korábbi kiváló olasz játékvezető, Roberto Rosetti beszélt a játékvezetők felkészítéséről és arról milyen új szabályok, elvárások jelennek meg a játéktéren a kontinensviadal során.

24 játékvezető (és asszisztenseik) vesznek részt az egy hónapos tornán, amelyre a kiválasztási folyamat több éves volt és a minőségre koncentráltak, jobb játékvezetők gárdát raktak össze mint 3 éve, a részben budapesti rendezésű EURO 2020-ra.

Kiemelték, hogy az új szabályok közé tartozik az, hogy a csapatok nem lehetnek tiszteletlenek a játékvezetőkkel, kizárólag a csapatkapitány (ha az a kapus, akkor egy kijelölt mezőnyjátékos) beszélhet a játékvezetővel, a többiek nem. Cserébe a játékvezetők nyílt párbeszédben egyeztetnek velük a VAR-os ítéletek kapcsán. A cél az, hogy ezzel is példát mutassanak a fiatal játékosoknak és a szurkolóknak, visszaszorítsák a játékvezetőkkel szembeni agressziót.

A VAR döntéseit a nézőtéri kivetítőkön, illetve a tévén keresztül is megismerhetik majd a szurkolók, ott lesz egy magyarázat arra vonatkozóan, hogy miért hozta a játékvezető az adott döntést.

Foci Eb: nem lesz visszaszövegelés a játékvezetőknek
VAR szoba a foci Eb-n

Kiemelten büntetik majd a testi épséget veszélyeztető súlyos szabálytalanságot a játékvezetők, illetve komolyan fellépnek a szimulálás, a játékvezető megtévesztése ellen tett kísérletekkel szemben is – ugyan így nem tolerálják azt sem, amikor a játékosok a kezükkel mutogatva próbálják jelezni, hogy szerintük lapot kellene adni.

A foci EB-n is megjelenik az Adidas okoslabdája, a FUSSBALLLIEBE, amelyben egy chip és több szenzor található. Ezzel meg lehet majd egyértelműen állapítani, hogy egy szituációban a játékos beleért-e a labdába, vagy sem. Ez kulcsfontosságú lesz a félautomata lesjelző rendszernél, de akár egy-egy kezezést, vagy büntetőt eldöntő szituációban is. A labda szenzorainak adatait megjelenítik a műsorközvetítők a tévé képernyőin is.

A foci Eb június 14-én 21:00-kor kezdődik a Németország-Skócia mérkőzéssel. Magyarország szombaton 15:00-kor kezdődően csap össze Svájccal. Erre a meccsre Debrecenből is indít közvetlen szurkolói repülőjáratot a Wizz Air légitársaság.

Ez is érdekelhet