„Főnix lakásprogram” a debreceni fiatalok támogatására

A Főnix lakásprogram a debreceni fiatalok lakhatását támogató program, melynek részleteit a holnapi közgyűlés tárgyalja.

Papp Viktor frakcióvezető és önkormányzati képviselő elöljáróban elmondta, hogy a debreceni közgyűlés a holnapi napon számos előterjesztést tárgyal, amelynek az egyik legfontosabb, debreceni fiatalokat érintő napirendi pontja a Főnix lakásprogram.

Debrecen intenzív gazdaságfejlesztési tevékenységének köszönhetően a város helyi adóbevételei megnőttek,– hiszen 10 év alatt háromszorosára nőttek az adóbevételek- ez pedig már bővebb teret enged az Önkormányzatnak arra, hogy a kötelező önkormányzati és fejlesztési programokon túl olyan gondoskodó programokat valósításon meg, amely a debreceniek életminőségét támogatja. 

A gazdaságfejlesztés eredményeként a Debrecenben működő vállalatok munkahelyteremtésének köszönhetően a fiatalok anyagi biztonsága is megfelelő színvonalú, így a városban hosszú távú perspektívát tudnak látni az itt dolgozó fiatalok.

Papp Viktor a Főnix lakásprogram részleteit ismertetve azt hangsúlyozta, hogy az intézkedésnek köszönhetően azok a debreceni vagy Debrecenben dolgozó magyar állampolgárságú 35 évnél fiatalabb polgárok lakhatási kihívásaira kíván válaszolni, akik határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeznek azon munkáltatóknál, akik csatlakoznak a programhoz.

A programba olyan fiatal léphet be, akinek nincs beköltözhető lakása Debrecenben és vállalja, hogy az ingatlanba bejelentett lakcímet igényel. A támogatási periódus 5 év, amíg a programban részt vevő fiatal a családjával vagy párjával az adott ingatlan kedvezményes bérleti jogát igénybe veheti.

Az Önkormányzat célja, hogy megfelelő minőségű lakáskontingens álljon rendelkezésre a program kezdetére. A közgyűlési előterjesztés szerint első körben 200 darab, új vagy legfeljebb 5 éve épített, 30- 50 négyzetméter közötti alapterületű, magas energiahatékonyságú ingatlanok bérleti jogára lehet pályázni, amelyek megfelelnek bizonyos minimum felszereltség követelménynek (pl: konyhabútor, fürdőszobai szaniterek).

Papp Viktor hozzátette, hogy a program finanszírozása három lábon áll. A támogatás, amelyet az Önkormányzat biztosít, az a piaci ár harmadát teszi ki, a maradék kétharmad rész pedig a munkáltató és a munkavállaló között oszlik meg.

A Cívis Ház Zrt. szerepéről a képviselő elmondta, hogy a bérleti szerződéseket az Önkormányzat ingatlanjait kezelő vállalat köti meg az ingatlanfejlesztőkkel, tulajdonosokkal, akik az ingatlant a program rendelkezésére bocsátják. Ezt követően a Cívis Ház Zrt. köt albérleti szerződést a munkáltatóval, amelybe végül a munkáltató egyedül vagy a családjával be tud költözni.

A program ütemtervével kapcsolatban Papp Viktor azt mondta, hogy 2024-ben elindítják az előkészítési és pályáztatási folyamatokat, az ingatlanfejlesztők és a munkáltatók megpályáztatásával. A 2025-ös költségvetési terv elkészítéséig pedig a munkavállalókkal történő egyeztetésre is sor kerül. Ennek a megvalósulásnak a feltétele, hogy a tervezett lakáskontingensből valójában mennyi ingatlan áll majd rendelkezésre ekkor.

Ezen a programon túlmenően a frakcióvezető kiemelte, hogy a tulajdonosi bizottság a holnapi napon tárgyalja a város Cívis Ház Zrt. által kezelt ingatlanjainak bérbeadását, amely közül 40 darab szociális támogatással, 21 darab pedig szociális támogatás nélkül, jelentősen a piaci albérleti árak alatt biztosít lakhatást a pályázó debreceniek számára.

Papp Viktor összegezve elmondta, hogy a Főnix lakásprogram jelentős segítséget jelent a jövőjüket Debrecenben elképzelő fiatalok számára. Debrecen ez által a program által is otthont, fejlődést és biztonságot garantál.

Ez is érdekelhet