Grillezett ráknyársak sárgadinnyegőzben sütve

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ebben a tikkasztó hőségben szerintem érdemesebb könnyedebb, de mégis tápanyagdús étkekkel bombázni gyomrunkat. Nem izzadunk különösebben tőle, nincs „durván jól laktam” érzés és még finom is. Egy jó pár tengeri herkentyűs kaját készítettem már grillen, de ez annyira spéci ízkombót hordozz, hogy lehetne akár 2019. zamatforradalmára is. De nézzük meg a receptemet, nem sületlenségeket hordok össze – pont, hogy igencsak megsült dolgok következnek:

Hozzávalók:

 • 1 db sárgadinnye
 • 1 kg garnéla
 • 1 fej zúzott fokhagyma
 • 1 csokor friss petrezselyem
 • 1 db citrom
 • 1 db chili paprika
 • 2 dl olívaolaj
 • 4 g só
 • 1 g frissen őrölt bors
 • 30 db koktélparadicsom
 • 1 teáskanál balzsamecet krém

Elkészítés:

Először is, szerezzünk be egy görögdinnyét, azt hűtsük be, ugyanis ennek a recepthez az ég világon semmi köze sem lesz, csak amíg a táplálék elkészül, legyen mit majszolgatnunk.

Emellett válasszunk egy közepes méretű sárgadinnyét, amit alaposan mossunk meg, majd az alsó részét, kb. 3 cm-nyit egyenesen vágjunk le. Ezután a zúzott fokhagymát, a frissen őrölt borsot, fél citrom levét, olivaolajat, sót, balzsamecetkrémet és, ki hogyan szereti a chilit, általában az emberek többsége gyengédebb idegszálú ízlelőbimbókkal rendelkezik – ők ér nélkül, a keményebb, lemeznyelvűek pedig – érrel együtt darabolják apróra.

Ebbe a masszába forgassuk bele a rákjainkat, miután megszabadítottuk őket a páncéljuktól és a bélcsatornáiktól (ez utóbbi komolyabb alkoholos befolyásoltság mellett akár el is hagyható)

Egy tíz percnyi fürdőzés után parancsoljuk ki őket a pácból és falatpálcikára húzzuk őket oly módon, hogy mindig előzze meg a sorban egy szem koktélparadicsom. Erre azért lesz szükség, hogy a hőtől kipukkanó piros golyócskák nedve az alattuk lévő nyársra csepegjen.

Ezután alulról felfelé, jobbról-balra tele szurkálhatjuk a dinnyénket, nem a görögöt,hanem a sárgát. Erősen ittas, illetve bódult állapotban ezt a folyamatot mindenki csakis saját felelősségére végezze!

Az így kapott süni, vagy torta kinézetű felépítményt helyezzük direkt módon a rácsra, mikor grillünk már 150-180 Celsius fokon áll.

Mivel a dinnye alját levágtuk, hő hatására annak rostjai elernyednek és kiengedik a nedvességet, mely lében elég nagy a gyümölcscukor tartalom. Ez a parázsló faszénre cseppenve gőzzé és illataromává változik, mely felfelé haladva ízesíti a rákokat.

Amikor a tízlábúak megpirosodtak, elkészült az ételünk. Nem tudjuk magunkat összekenni vele, hiszen egy kis nyárs egy falat.

A „perverzebb” elkészítők a nyársak elfogyasztása után a sárgadinnyét cikkekre vágva és mézzel bekenve visszatehetik azt pirulni, hogy utána jókora fagyi kíséretében elfogyaszthassák.

Próbáljátok ki Ti is, csalódás még nyomokban is kizárt!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük