Hamarosan elkezdődik a debreceni Advent


A Nagytemplom előtt korcsolyapálya, több téren jelenlévő árusok, a Dósa nádor téren is ünnepi hangulat.

Papp László pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a tavalyi évben „meglehetősen visszafogottra sikeredett” advent ellenére idén több újdonsággal készülnek, és szeretnék a tavalyi évet megelőző adventi időszakok hangulatát megidézni ebben az évben.

A polgármester bejelentése szerint Debrecen ünnepi dekorációi mellett Bánkon, Dombostanyán, Kismacson, Nagymacson és Ondódon is lesznek karácsonyi csillagok, fénycsóvák és harangdíszek, és a megszokottak is új elemekkel bővülnek. A Dósa nádor tér is része lesz az adventnek, itt új elemként jelenik meg a fénykúp, ajándékdobozok, és a gömbkanapé.

Kiemelte, hogy adventi vásár idén sem lesz, viszont kirakodóvásárt több helyszínen rendeznek. A járványügyi intézkedések miatt az adventi- és kirakodóvásárokra más szabályok vonatkoznak. Ennek ellenére az árusok pavilonjait több helyen látogathatják az érdeklők, ezeket nagyobb területeken helyezik el, mint a Kossuth téren, a Csapó utcán, a Dósa nádor téren és a Rózsa utcán.

– Egy nagyobb körben lesz majd látogatható az adventi időszakban a kirakodóvásár. Viszonylag nagy kínálattal, 20 vendéglátóegységgel és 80 kereskedővel várja majd a vásár a látogatókat – nyilatkozta Papp László.

A kirakodóvásár látogatása a jelenlegi szabályok szerint nem kötött védettségi igazolványhoz. 

Az eddigi évektől eltérően a Nagytemplom előtt idén nem óriáskerék, hanem korcsolyapálya lesz. A pálya hétköznapokon 8 és 14 óra között, valamint az adventi időszakban hétvégén 8 és 14 óra között ingyenesen használható, az adventi időszakot követően, illetve 14 és 20 óra között pedig 800 forintos belépővel vehető birtokba. A korcsolyapálya 750 négyzetméteres, és egy 120 méteres folyosó is a része, így körbe lehet majd korcsolyázni a Kossuth-emlékművet.

Az Aranybika épülete előtt lesz az Adventi Kuckó, ahol a Mikulás várja majd a gyerekeket, illetve a gyerekprogramok mellett szombatonként a CSAK Design vásárnak és vasárnaponként a Népi Kézműves Vásárnak is helyet ad majd. Emellett a Debreceni Karitatív Testület Add tovább! programjába becsatlakozva gyűjtőpontként is szolgál majd, ahová december 23-ig lehet elvinni a rászorulóknak szánt felajánlásokat.

 A gyertyagyújtás idén a Nagytemplom mögötti Emlékkertben kap helyet, ez csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. Emiatt az eseményeket a város Facebook-oldalán, valamint a Debrecen Televízióban is élőben közvetítik majd, így a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők is online megtekinthetik. Az első gyertyát november 28-án 17 órakor gyújtják meg, majd ezt követően gyulladnak fel a város fényei.

Az adventi villamosok november 28-tól indulnak, az 1-es és 2-es villamosok is fel lesznek díszítve. A Nagytemplom előtti Üvegpiramist a debreceni Lighthouse művészei fogják különleges fényekkel ellátni.

Mészáros Réka szavai szerint a kulturális programok keretében idén is sor kerül a Debrecen Helyőrségi Zenekar Adventissimo címet viselő koncertjéren november 28-án, a Valcer Táncstúdió műsora pedig Karácsonyi Valceremónia címmel látható majd december 18-án. A debreceni óvodák december 3-án a Dósa nádor téren összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel, melyeket 1-1 óvoda fogadott örökbe és készítette hozzájuk a díszeket. A gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.

További programok:

  • December 3. Debreceni óvodások 24 kicsi fát díszítenek fel a Dósa nádor téren
  • December 3-6.: Délelőttönként a debreceni Mikulás várja a gyerekeket az Adventi Kuckóban
  • December 5.: Debrecenbe látogat a lappföldi Mikulás, Joulupukki. Fellép a Csicseriborsó zenekar
  • December 6., 13. és 20. Nagytemplomi Adventi Koncertek
  • December 12.: Ők, mind a tizenketten könyvbemutató és beszélgetés a DEMKI szervezésében. Résztvevő: Csókay András, Kubik Anna, Lackfi János, Pindroch Csaba és Szikora Róbert.
  • December 18. Karácsonyi Valceremónia, a Valcer Táncstúdió gálaműsora
  • December 21. A Kodály Filharmónia Debrecen karácsonyi koncertje

Az Emlékkert programjai:

November 28. Advent első vasárnapja
16.00: Karácsonyi dallamok Heit Lóránd és népi zenekara előadásában
16.30: a Pendely Család adventi koncertje
17:00: Első adventi gyertyagyújtás
Beszédet mond: Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.
A beszédek között műsort ad az ORT-IKI, a Pendely Család és Erdős-Tóth Fruzsi.
Az ünnepi műsor (a Hortobágy pásztoraival) és a beszédek végeztével, Heit Lóránd zenekarának kíséretével, az egybegyűltek átsétálnak az Emlékkertből a Nagytemplom elé, ahol zenei aláfestéssel felgyulladnak a város fényei.

December 5. Advent második vasárnapja
16.00: Sárándi Betlehemes játék – Gyönyörű Zsigmond és társulata előadásában
16:30: A Napraforgó Waldorf Általános Iskola szülői kórusának előadása
17.00: Második adventi gyertyagyújtás
Beszédet mond: Puskás István, Debrecen Város alpolgármestere, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség evangélikus igazgató lelkésze és Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa.
A beszédek közben szolgál a Szivárvány Gyermekkórus és Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség kórusa. A gyertyagyújtásban közreműködik Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze.

December 12. Advent harmadik vasárnapja
16.00: Luca, Luca kitty-kotty – Luca napi népszokások
16:20: A Napraforgó Waldorf Általános Iskola betlehemes csoportjának Hosszúpályi betlehemes című ajándék produkciója
16:40: Adventi dallamok – Dánielfy Gergő, Nagy Bogi és Czinke Máté előadásában
17.00: Harmadik adventi gyertyagyújtás
Beszédet mond: Balázs Ákos, Debrecen Város alpolgármestere, Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora, Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora. A beszédek között szolgál a Debreceni Baptista Gyülekezet Énekkara.
A harmadik gyertyagyújtásra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeinek (Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert) részvételével kerül sor.
A gyertyagyújtás közben fellépnek: Dánielfy Gergő, Nagy Bogi és Czinke Máté.

December 19. Advent negyedik vasárnapja
16.00: Kántálás – az alföldi férfidalárda előadásában
16.30: Görögkatolikus betlehemes csoport Fülöpi betlehemes című ajándék előadása
17.00: Negyedik adventi gyertyagyújtás
Beszédet mond: Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere, Tóth László, a Debreceni Megtestesülés Plébánia plébánosa, Kapin István, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa.
A betlehemi láng továbbadása a 43. Főnix Cserkészcsapat és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház közreműködésével történik.
A gyertyagyújtás alatt Tolcsvay-Müller-Müller: Mária evangéliuma című rockopera részletei csendülnek fel.

 

 

 

 

    Ez is érdekelhet