Hamarosan kezdetét veszi az Online Japán Filmfesztivál

Hamarosan kezdetét veszi az Online Japán Filmfesztivál

  1. február 14. és 27. között elérhető az esemény.

A múlt évben nagy sikert ért el a JFF Online Japán Filmfesztivál, ezért a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is megrendezi a fesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország minden területén  megtekinthető a 20 japán film japán nyelven, magyar vagy angol felirattal.

A 2022-es filmkínálatban olyan legendás alkotások is helyet kaptak, mint Kurosawa Akira A vihar kapujában, vagy a díjnyertes Szabad levegőn című film.

A Szabad levegőn című film érdekessége, hogy egy női rendező, Nishikawa Miwa munkája. A történet egy Mikami nevű ex-jakuzáról szól, akit 13 év börtön után szabadlábra helyeznek. Munkát és jogosítványt szeretne szerezni, megpróbál beilleszkedni a társadalomba, de a világ rideg és könyörtelen, Mikami pedig csupa tűz. Vajon képes Mikami maga mögött hagyni a múltat és mérsékelni heves érzelmeit, hogy megfeleljen ennek az acélhideg világnak?

 Az Arisztokraták című alkotás Hanako Haibara és Miki Tokioka, két modern japán nő történetét beszéli el, akik egy férfi által ismerik meg egymást. Olyan neves japán színészek bukkannak fel a filmben, mint Mugi Kadowaki és Kiko Mizuhara, a Norvég erdő sztárja.

Meglehetősen színes a kínálat, ugyanis a fesztiválon vetített filmek között helyet kapott egy dokumentumfilm is, a Még a rámennél is fontosabb című 2013-as alkotás. A film körülbelül egy 10 éves időintervallumot beszél el. Egy 70 éves szakács életét mutatja be, aki arról vált híressé, hogy ő készíti a legfinomabb ráment a világon. Az emberek minden nap órákig várakoznak az éttermében, hogy megkóstolhassák a főztjét. Szívmelengető történet egy férfiról, akit az tartott életben, hogy finom étellel ajándékozhatta meg vendégeit és a kedves feleségét.

Ryota Nanako 2016-os drámája, a Szeretete felmelegíti a fürdővizet egy egyedülálló anyukáról szól, akinél rákot diagnosztizálnak az orvosok. A nő úgy dönt, utolsó hónapjait arra használja fel, hogy megtalálja férjét, aki egy másik nő miatt hagyta el. Fél, hogy ha már ő nem lesz, senki sem fog gondoskodni a lányáról. Sajnos a férjét nem találja meg, azonban a nőt, aki miatt elhagyta, igen. Ketten közösen egy fürdőházat alapítanak, amely nagy sikernek örvend. A film nemcsak felkavarja a nézők érzelmeit, hanem betekintést nyújt a japán fürdőkultúrába is.

Talán az egyik legérdekesebb alkotás a fesztiválon a Mio szakácskönyve, amely Takada Kaorou azonos című regénye alapján készült. A történet a virágzó Edo-korban játszódik, Mio, az elárvult lány életét mutatja be, aki felfedezi saját tehetségét a főzésben, majd lassan szakáccsá válik. A japán konyha méltán híres, ebben a filmben pedig alázattal és tisztelettel ábrázolják a japán ételek fenségét.

A filmek listáját itt tekinthetitek meg:

Cím (magyar és angol) Év Műfaj
A nyár filmje! – It’s a Summer Film! 2021 Dráma, vígjáték
Ito – Ito 2021 Vígjáték, dráma
Arisztokraták – Aristocrats 2021 Dráma
Szabad levegőn – Under the Open Sky 2021 Dráma
AWAKE – AWAKE 2020 Dráma
A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek

SUMODOThe Successors of Samurai

2020 Dokumentumfilm
Mio szakácskönyve – Mio’s Cookbook 2020 Kosztümös film
Maszkos kórterem – Masked Ward 2020 Thriller
Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra OZLAND 2018 Vígjáték, dráma
ReLIFE – ReLIFE 2017 Dráma, vígjáték
Szeretete felmelegíti a fürdővizet – Her Love Boils Bathwater 2016 Dráma
Fordított Patema – Patema Inverted 2013 Animációs film
Ami még a rámennél is fontosabb

The God of Ramen

2013 Dokumentumfilm
Az úszó vár – The Floating Castle 2012 Kosztümös film
Médium – Until the Break of Dawn 2012 Dráma
A boldogság kenyere – Bread of Happiness 2012 Dráma, vígjáték
EVE idő – Time of EVE the Movie 2010 Animációs film
A Déli-sark szakácsa – The Chef of South Polar 2009 Dráma, vígjáték
Happy Flight – Happy Flight 2008 Vígjáték
A vihar kapujában – RASHOMON 1950 Klasszikus

 

Biró Kincső

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet