Harminc százalékos készültségben a Sas utcai mélygarázs

A Sas utcai mélygarázs építésének helyszínén tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Hegymegi Tamás, a Hunép Zrt. műszaki igazgatója  január 27-én.

Hónapok óta zajlik Debrecen belvárosának kellős közepén egy hatalmas munka, amelyet a közlekedésfejlesztési program részeként szoktunk aposztrofálni, bár ez nem útépítés, nem csomópontok átépítése, viszont nagyon fontos a város közlekedése szempontjából – fogalmazott Papp László. Emlékeztetett, a Dósa nádor tér átalakítását követően jelentős mértékben csökkent a parkolóhelyek száma. Akkor azt az ígéretet tették, hogy igyekeznek azokat a lehető leggyorsabban pótolni.

A méretekből látszik, hogy milyen nagyságrendű beavatkozásról van szó. Ha benézünk ebbe a gödörbe, akkor már így is elég mély, de még további öt méterrel megy lejjebb az alsó része az épületnek. A földkitermelés még a következő
hetekben, hónapokban zajlik. Jelen pillanatban a földmunkák 60 százalékát végezték el

– ismertette a polgármester.

Hangsúlyozta, a garázsépítés összességében 30 százalékos készültséget mutat, valamikor majd az ősz folyamán tud elkészülni teljes egészében és ez év utolsó negyedévétől tudja majd a debreceni közlekedést szolgálni a létesítmény – tájékoztatott Papp László.


Megjegyezte, Debrecennek ez a része jelentős mértékben régészeti érintettséggel rendelkező terület, az ÁNTSZ-székház belső udvarán meghatározó régészeti feltárások zajlottak, ezért a tervezés során a mélygarázst fontos volt egy olyan területen elhelyezni, ahol nincs régészeti érintettsége a területnek. Leszögezte, az előtanulmányok alapján választották ki a helyszínt, a régészeti feltárások pedig be is bizonyították, hogy a beruházásnak nincs komoly régészeti értéke.


Megtörténtek a közműkiváltások, a Régi Városháza pincéjének megerősítése – mondta. Hangsúlyozta, maga a mélygarázs egy 7000 négyzetméteres épület, amely négy szinten egy 207 férőhelyes parkolót foglal magába és kerékpár, valamint motor elhelyezésére is alkalmas lesz, valamint 27 elektromos töltőállomás is helyet kap. Az épületben ezen túl kiszolgáló helyiségek, szociális blokkok és egy SMART városirányítási központ is elhelyezésre kerül. A beruházás költsége bruttó 4,7 milliárd forint.


Hozzátette, a projektnek volt egy másik eleme, amely során nem csak a föld alatt, hanem a felszín felett is terveztek építkezni. Az úgynevezett inkubátorház építési projektet viszont átsorolták a TOP Plusz, tehát a 21-27-es fejlesztési ciklus programjai közé.

A mélygarázs úgy épül meg, hogy idővel, amikor a TOP Plusz forrásai megnyílnak, akkor ráépül még egy irodaház, amely az Orbán-házat bezárja és akkor egy átriummal egy téglalap alakú épületegyüttes alakul majd ki

– magyarázta a polgármester.

Hegymegi Tamás, a Hunép Zrt. műszaki igazgatója arról szólt, hogy ilyen nagy résfalépítési projekt még nem volt Debrecen városában. Kiemelte, a beruházás azért is speciális, mert épületekkel körbehatárolt területen zajlik, ezért különösen fontos, hogy a földkitermelés ne tegyen kárt a környező épületekben. Ennek érdekében monitoringrendszert alakítottak ki, amely során folyamatosan rögzítik az épületek mozgását, de ezidáig bőven a határértékek alatt vannak a süllyedések, az épületekben nem keletkezett kár.

 

Fotók: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Ez is érdekelhet