Hatósági eljárásba fulladt a Túró Rudi terméktesztje

Kép: youtube.com/Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Szupermenta terméktesztprogramban 22 „túrórudat” vizsgáltak, amelyek formájukat tekintve ugyan hasonlóak voltak, mégsem mindegyik túróalapú. 6 desszertkészítmény esetében minőségi, illetve jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult – olvasható a NÉBIH közleményében.

Mint kiderült, a mikrobiológiai vizsgálatokon túl ellenőrizték többek között a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is.

Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt a termékek gyártójának élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Kép: youtube.com/Nébih

Továbbá négy termékben jelölési hibák is akadtak. Gond volt a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárást indítottak, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 800.000 forint.

A Szupermenta tesztprogramjának része volt a kedveltségi vizsgálat is, amelyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az értékelések alapján a 15 túródesszert közül a dobogó a következőképpen alaklult:

  1. Pöttyös Túró Rudi

  2. Pilos Túródesszert

  3. Pöttyös Óriás Rudi laktózmentes

A 7 tejalapú desszertkészítmény versenyében az első holtversenyben a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi lett, második a Sissy Rudi, harmadik helyen pedig a S-Budget Rudi végzett.

Ez is érdekelhet