Helyi egyedi védelem alatt álló épületek felújításának támogatása

Kétszáz millió forintos keretösszeggel elindult a helyi egyedi védelem alatt álló épületek felújításának támogatása – jelentette be Papp László polgármester.

A 2024-es költségvetés számos, a város élete szempontjából rendkívül fontos döntést tartalmaz. A költségvetés összességében 700 millió forint keretösszeget tartalmaz a magántulajdonban lévő lakóépületek felújításának a támogatására, amelyből 500 millió forintot különítettünk el a panelprogram támogatására, amely az iparosító technológiával, vagy 1990 előtt épült tégla építésű, legalább 12 lakásos lakóépületeknek a felújítását hivatott szolgálni, és külön 200 millió forintos keretösszeggel indítottuk el a város építészeti örökségének megóvását, a város építészeti értékeinek körébe tartozó épületeknek a felújítását célzó összeget – fogalmazott a városvezető.  

Papp László rámutatott, hogy a város rendkívül dinamikusan fejlődik, ezért a lakáspiac is egyre komolyabb lendületet vesz majd a következő években. Mint mondta, ennek tükrében különösen fontos az, hogy a város a hagyományos építészeti karakteréhez tartozó épületeknek a megóvásáról tudjon gondoskodni. Kiemelte, jelen pillanatban 305 lakóépület van helyi védettség alatt Debrecenben, az elmúlt öt-hét évben pedig nagyon sok épületet helyeztek helyi védelem alá, több mint 130 a műemléki védettséggel rendelkező épületek száma.

Nagyon sok olyan döntést hoztunk, amely a város építészeti örökségének megóvását célozza, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ezeknek a régi épületeknek a felújítása hihetetlenül nagy teherrel jár a tulajdonosok számára, ezért indult el a város építészeti értékeinek megóvását célzó felújítási program – emelte ki.

A pályázatról szólva elmondta, hogy első körben a nagyobb léptékű társasházak felújítását szeretnék támogatni. Elsősorban az épületek arculatát, külső megjelenését biztosító homlokzati formák megújulására, a tetőszerkezet, héjazat megújítására, valamint nyílászárók cseréjére lehet felhasználni az önkormányzat által nyújtott támogatást. 

Gábor István főépítész kiemelte, hogy a helyi egyedi védelem alatt álló épületek a városkép meghatározó elemei a belvárosban. Hozzátette, Debrecennek ez a gondoskodó karaktere, értéke ezeken az épületeken is meg kell, hogy mutatkozzon.  

A felújítási programra 2024. szeptember 30-ig lehet pályázatot benyújtani az önkormányzathoz. A pályázat a helyivedett.debrecen.hu oldalon érhető el.

Ez is érdekelhet