Helyi értékek, történelem, legendák is megelevenedtek a Fények éjszakáján Debrecenben

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának jóvoltából november 17-én a Kossuth téren megrendezték a Fények éjszakáját, ami a mai napon (november 18-án) folytatódik.

 

A Debreceni Református Nagytemplom homlokzatán helyi értékeket, történelmet és legendákat feldolgozó, népi motívumokat is megjelenítő animációs kisfilm tárult az érdeklődők elé, majd a Lesz Dance Tánc- és Sportegyesület látványos, LED-tánc produkciója következett.

Ezután a Nagytemplomban folytatódott a program, ahol Oláh István elnök lelkész úgy fogalmazott:

Hajdú-Bihar vármegye szívében vagyunk ma este, az ország egyik legszebb református templomában. Itt együtt éljük meg a csendet, a lelki békességet.

Oláh István

Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban vármegyénkben megvalósult fejlesztések okán ez a nap alkalom arra is, hogy visszatekintsünk az elvégzett munkára és lássuk, hogy amit tettünk, megérte. Hangsúlyozta, ha jövőt akarunk építeni, dolgoznunk és imádkoznunk kell.

Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szervezet eddig vármegyeszerte 12 alkalommal rendezte meg a Fények éjszakáját. Hangsúlyozta, hogy az ingyenes eseménysorozat fő eleme és legkedveltebb programja pedig a fényfestés, mely épített és kulturális örökségeink megőrzésének és továbbadásának fontosságát igyekszik közvetíteni. Hozzátette, ez a kulturális küldetés csak idén mintegy 400 rendezvény formájában mutatkozott meg.

Pajna Zoltán

Papp László polgármester beszédében úgy fogalmazott:

A Nagytemplom nemcsak Debrecen szíve, hanem lelke is. A város a test, Debrecen templomai pedig a lelket képviselik. Debrecen városa és Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata rendkívül szoros kapcsolatot ápol egymással és együtt gondoskodik tradícióink, nemzeti hagyományaink megőrzéséről.

Hozzátette, közösen a jövő nehézségeivel is meg tudunk birkózni és egy sikeres várost, sikeres vármegyét tudunk építeni.

Papp László

A köszöntők után a templom falai között ismerős dallamok csendültek fel; a zsúfolásig telt Nagytemplomban a Csík zenekar lenyűgöző zenés műsora következett. Végül a nap zárásaként ismét fénybe borult az épület.

Fotók: Szilágyi Ákos

 

Ez is érdekelhet