Hétfőn mégis országszerte megszólalnak a szirénák!

A hét első felében több hírportál is beszámolt a MoLaRi szirénapróba ehavi elhalasztásáról, amiről akkor azért döntöttek így, mert nem akartak pánikot kelteni sem a magyar lakosság, sem pedig az ukrán menekültek körében.

Pénteken azonban kiegészítették ezt a közleményt azzal, hogy a próbariasztásra mégis sor kerül március 7-én, azzal a különbséggel, hogy a hangos, perceken át tartó riasztást helyett rövid, pár másodperces üzemmódot alkalmaznak majd.

A néhány másodpercig tartó riasztásra országszerte március 7-én, hétfőn 11 órakor kerül sor.

A jelenlegi háborús helyzetre való tekintettel igyekezzünk elkerülni, hogy emberek százai-ezrei essenek pánikba a próbariasztás miatt! Kérjük, egy közérdekű megosztással tegyenek ennek a megelőzése érdekében!

A MoLaRi-rendszert veszélyes anyagokat is alkalmazó ipari üzemek környezetében telepítették országszerte, elnevezése a Monitoring és Lakossági Riasztó szavakból ered, mely utal arra, hogy a rendszert a folyamatos üzembiztonság megőrzése érdekében hozták létre. A próbariasztásokra alapvetően minden hónap első hétfőjén kerül sor, legtöbbször ez egy csökkentett üzemű, néhány másodperces (morgató) próba, egy évben kétszer viszont hangos üzemű (teljes körű) próba, mely perceken át tart. Az utóbbira került volna sor március hetedikén, de a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel változtattak az ügyben.

A rendszer kiépítésre került Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas és Zala megyében, ennek köszönhetően segítségével akár 517 ezer ember lenne riasztható, ha baj történne. Hajdú-Bihar megyében jelenleg 22 végponton vannak elhelyezve a riasztószerkezetek.

Lapostetős telepítésű riasztó

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság


⬇️ NYEREMÉNYJÁTÉK ⬇️

 

Ez is érdekelhet