Heuréka és nyári emlékek – Ízelítő a Debrecziner Gourmet Fesztivál három napjából

A Debrecziner Gourmet Fesztivál idén is több mint 30 kiállítóval várja a látogatókat az iskolaszünet első nyári hétvégéjén, június 16-18. között Nagyerdő buja lombkoronái alatt.

A MASTERGOOD támogatásával létrejövő gasztrofesztiválon fine éttermek és bisztrók, cukrászatok, sörfőzdék és kávépörkölők mutatkoznak be az erre az alkalomra összeállított nyári emlékeket idéző kínálattal és menüsorokkal. A gasztro-térkép szálai, összekötve a Magyarország különböző pontjairól érkező vendéglátókat, idén is Debrecenben futnak össze. A nyári emlékek tematikában készülő fogásoknak az a célja, hogy a már jól ismert, megszokott nyári ételeket a séfek alapanyagokra és ízelemekre bontsák, majd elkészítsék őket úgy, hogy a látogatóknak igazi „heuréka” élményben legyen része.

A séf ajánlatai

A LEVES és Borsod Burger (Miskolc)

Rozmaringos málnakrémleves, mascarponés meggyhabbal
Kovászolt zöldbab gaspacho, házi kefírrel
Forró köcsögös VadKeleti marha gulyás
Zemplén Summer: házi buci, füstös lecsós házi majonéz, megyaszói angus húspogácsa, csemege uborka, tarcali érlelt sajt
Mangal”ICA”: házi buci, fokhagymás tejföl, cukkinis uborka saláta, grillezett gesztelyi mangalica
Vega Cheese Steak: házi buci, áfonyás lilahagyma krém, grillezett szívsaláta, grillezett zempléni camembert steak, szarvasgomba olajos rukkola

A LEVES tíz éve zakatol a borsodi megyeszékhelyen, míg a Borsod Burger öt éve készíti a térség kedvenc burgereit – a két étterem egyesítése Miskolc főutcáján valósult meg. Legyen szó reggeliről, ebédről, vacsoráról, burgerről vagy buliról, mindent fiatalosan, lazán, de teljes odaadással és szeretettel alkotnak vendégeik számára.

Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem (Karcag)

Joghurtos szamócakrémleves bazsalikomos szamóca chutney-val
Bio szürkemarha bélszín steak, lecsókrém, újhagymás kukorica polenta, kolbász morzsa, kakukkfüves jus
Libamáj fagyi, portói meggygél, meggyhab

A 15 évvel ezelőtt, Magyarországon első bioéttermeként alapított Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem fő célja, hogy megvalósítsa a Hubai család „farmtól az asztalig” programját. Az étteremben felhasznált alapanyagok jelentős részét a család Demeter-minősítésű, biodinamikus gazdaságában termelik meg, ami kivételesen egészséges, magas biológiai értékű terményeket, zöldségeket és húsokat eredményez, valamint figyelemre méltó ízt és zamatot kölcsönöz a Nimródban felszolgált ételeknek. Az étlap a hagyományos magyar konyhát tükrözi, ugyanakkor megfelel a modern gasztronómia elvárásainak is. A trendeket követve, és hagyományaikat ápolva igyekeznek olyan éttermet építeni, mely a vendégek minden igényét kielégíti.

IKON Étterem (Debrecen)

Szalonnasütés
Nem balatoni hekk
Debreceni páros, létai torma, házi kenyér

A magyar gasztronómia számtalan lehetőséget rejt. Az IKON étlapján elsősorban a helyi alapanyagok adta sokszínűséget törekednek bemutatni, figyelembe véve a lokális értékeket, igényeket és a szezonalitást. Szeretnék a hagyományos ízeket felidézni, de megjelenésükben picit újragondolva.

Thür Ádám 2005-ben költözött Angliába, ahol a szakmai ranglétra minden fokát bejárta, mielőtt Michelin csillagos étterembe került. Az Ikon konyhájába már a York Univercity executive chefjeként érkezett, ahol olyan magasrangú személyeknek főzött, mint például a jordániai herceg vagy II. Erzsébet királynő lánya, Anna hercegnő.

Az IKONnal egy olyan vidéki éttermet álmodtunk meg, ahol bár az ételsor magyaros alapanyagokra épül, mégis sikerül belecsempésznünk egy kis fine bistro stílust. Fontosnak tartjuk, hogy olyan hely legyünk, ahol az ételt nem kell elmagyarázni, de a vendég mégis az első pillanattól a távozásig maradandó élményt kapjon – mondta Thür Ádám.

 

RUTIN Gasztrolubickoló (Budaörs)

Rutinos csirkepaprikás életed nokedlijével
„Zsíros kenyér”: nyírmeggyesi Dézsás mangalica lárdó, lépes méz, medvehagyma hajtás kovászolt kenyér

Gasztronómia kompromisszumok nélkül. Az éttermet Pallag Fanni és Pallag Dávid nyitotta 2020 decemberében, a pandémia idején. Rövid időn belül az étterem 2022 egyik legszerethetőbb „szerzői konyha” koncepciójaként híresült el. A fiatal séfek, Pallag Dávid és Botos Tamás barátságos hangulatú, letisztult bisztrót hoztak létre, ahol a konyha gondolkodásmódja mindenképpen a progresszív irányzatot követi: az alapanyag használata a hazai élelmiszerekre fókuszál, de a megoldások, az ételek elkészítésének módja modern, esetenként fúziós elgondolásokkal valósul meg. A séfek modern bisztrókonyháról alkotott képe, a fogásokon tetten érhető gasztronómiai ösztönössége, a jól eltalált ízek, magabiztosan kiemeli az átlag bisztrók mezőnyéből. Pallagi Dávid 2022-ban az Év Ifjú Séftehetsége címet is elnyerte.

Magyar ízek úgy, hogy a nagymamánk ránézésre talán furcsállná a merészebb tálalásokat és megközelítéseket, de az ízekre nullától 100 éves korig nincs panasz. – mondta egy vele készült interjúban.

Jardin Cukrászda (Debrecen)

Epertorta – anyukám klasszikus epertortája Jardin módon: vaníliás piskóta, tejfölben érlelt eper, eper velő, tejföl mousse, friss eper, eper fátyol
Mais bitte – kukorica, áfonya, karamell: kukoricás ropogós, mizós karamell ganache, kukorica mousse és krém, áfonya mousse, lekvár és áfonyás piskóta
Banana split: vanília fagyi, sült banán, sült banán lekvárral töltött vanília mousse, kakaós crumble, csokis banánkenyér, kakaós ropogós

Egy falat Párizs Debrecen belvárosában. A modern francia cukrászat számukra a letisztult, tökéletes külsőt, légies belsőt, izgalmas textúrákat és ízkombinációkat jelenti. A francia cukrászat összes technológiáját alkalmazva készítenek monodesszerteket, továbbá égetett, hajtogatott vagy kelt tésztákat. Alapanyag terén nem ismernek kompromisszumot, és kizárólag olyan termékekkel dolgoznak, melyek nagyon magas minőségűek, legyen az gyümölcs, tejtermék vagy csokoládé.

Ha lehet, helyi termelőkkel dolgozunk együtt, és előnyben részesítjük a friss szezonális alapanyagokat figyelve a környezetükre. – mondta Májer Erika, tulajdonos cukrász.

Plusz egy, hogy jobban csússzon…

Hübris Sörfőzde (Székesfehérvár)

A hübris egy magyar tulajdonú kisüzemi sörfőzde, melyet az alapító sörfőző mesterek vezetnek a mai napig, azzal a nem titkolt céllal, hogy felébressze az igényt a minőségi sör fogyasztása iránt. Hitvallásuk szerint a jó minőség nem mennyiségi kérdés, és hisznek abban, hogy üzemi méretben is a legmagasabb szintre lehet helyezni a sörfőzés tudományát. A hübris alapértékei a letisztultság, egyszerűség, humor és stílus: egy craft minőségű hétköznapi sör, mely a nyári menük tökéletes kiegészítője lehet.

A teljes gasztropaletta a Debrecziner Gourmet Fesztivál weboldalán érhető el.

 

Ez is érdekelhet