Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára mind hasznos lehet az ajánlás.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja keretein belül összeállított egy útmutatót, ami  a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről szól.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék. – írja a Nébih közleményében.

A minőségmegőrzési dátum a tartósabb termékeken szerepel, a lejárta nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Lehetséges, hogy egy-egy élelmiszer minősége nem olyan, mint a minőségmegőrzési dátum előtti időben. Ennek ellenére az élelmiszer még fogyasztható lehet, ha a csomagolás bontatlan, sértetlen és a gyártó ajánlásával tároltuk, illetve ha nem tapasztalunk elváltozást (szín, állag, szag) a terméken. A lejárt minőségű termék akár még hetekkel, hónapokkal később is fogyasztható lehet. „Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.”- írja a Nébih. forrás: nébih

Az továbbra is érvényben marad, hogy a lejárt termékeket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, de fontos változás, hogy az idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel. forrás: Nébih

A karitatív szervezetek és a lakosság számára is fontos lehet a Nébih útmutatója, amiben összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. „Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.” -írja a mai közlemény.

 

 

Ez is érdekelhet