Így győzd le a szorongást

Napjainkban egyre több egyént érint a szorongás, szinte népbetegséggé vált. Az utóbbi években tovább nőtt a szorongók száma az internethasználat, a pandémia és a háborús konfliktus következtében.

Folyamatos rajtunk a nyomás: makulátlanul szeretnénk kinézni, a lehető legjobban akarunk teljesíteni. Az iskolától a társkeresésen át a munka világáig mindenhol elvárásokkal szembesülünk. Mind a valós életben, mind a virtuális világban jelen akarunk lenni, így sem testileg, sem lelkileg nem tudjuk magunkat kipihenni.

A szorongás olyan testi tünetekkel járhat, mint a szapora szívverés, izzadás, gyomorgörcs, szédülés, szájszárazság, étvágytalanság. Hosszú távon súlyváltozást, insomniát és koncentrációs zavarokat is okozhat.

Sokan összekeverik a félelmet a szorongással. A félelem alapérzelem, mindig van egy tárgya, ez különbözteti meg a szorongástól. Nem feltétlenül tudjuk megnevezni, mi a szorongásunk oka, nem tudunk menekülni előle úgy, mint a félelem tárgya elől.

Olyan tippeket hoztunk nektek, amelyek segíthetnek megtalálni a kiváltó okokat, illetve a megoldásokat.

  1.    Mély levegő!

A helyes légzéstechnika sokat segíthet. A mélyebb, lassabb levegővétel lelassítja a szívverést, nyugodtabb állapotot biztosít.

  1.     Írd le a gondolataidat!

A szorongás sokszor órákig, sőt, akár napokig is megmaradhat. Ha leírjuk, milyen gondolatok, érzelmek dúlnak bennünk ilyenkor, tisztábban láthatjuk helyzetünket.

  1.     Próbálj meg eleget aludni!

A kialvatlanság is okozhat szorongást, illetve vice versa, a szorongás is generálhat alvászavart. Ahhoz, hogy jót aludjunk, be kell tartanunk a következőket:

  • Ne használjuk a telefonunkat, laptopunkat, televíziónkat lefekvés előtt legalább egy órával, mert a kék fény miatt nehezen fogunk tudni elaludni!
  • Ne végezzünk komoly testmozgást lefekvés előtt minimum három órával!
  • Ne fogyasszunk az esti órákban teát, kávét, semmiféle koffein tartalmú italt!

  1.     Tanulj meg nemet mondani!

Sokszor a megfelelési kényszer miatt a munkát helyezzük előtérbe és nem önmagunkat. Csak arra mondjunk igent, amit igazán szeretnénk, és amire elengedhetetlen!

  1.     Lazíts!

Meg kell tanulnunk elengedni a bűntudatot, és pihenni. Megtérül, ha minőségi időt töltünk önmagunkkal.

  1.     Meditálj!

Számos vezetett meditációs videó található az interneten, amely segíthet nekünk elsajátítani a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét technikáját. Próbáljuk megélni a jelen pillanatot, és tegyük félre az aggodalmainkat, félelmeinket! Már napi tizenöt perc is rengeteget számít, melyet önmagunkra fordítunk.

  1.     Hallgass ASMR-t!

Az ASMR (Autonomous sensory meridian response) egy olyan bizsergő érzés, melyet a fejbőrünkön, a nyakunk hátsó részén, illetve a gerincünkön érzékelünk. Általában kellemes, csöndes hangok váltják ki ezt az érzést. Az ASMR segíthet ellazulni, könnyebben elaludni, különös, nyugalommal tölti el az erre érzékeny embereket. A Youtube-on számos ASMR tartalom elérhető.

Ha úgy érezzük, ez a fojtogató, szorongó állapot mindezek betartása ellenére is felülkerekedik rajtunk, érdemes szakemberhez fordulnunk. Soha sem szégyen segítséget kérni, hanem bátorság.

 Biró Kincső

Ez is érdekelhet