Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

Felmérésünket több mint 200 KATA-s vállalkozó töltötte ki egy nap alatt, amelyből megtudtuk hogyan érintő őket a hét elején, 24 órán belül lebonyolított törvénymódosítás. Negatívan.

Tüntetés Debrecenben - elesett a Csapó - Rákóczi utca sarka

Bármilyen spekulációt megelőzve szeretném leírni, hogy az Űrlapon, amelyen begyűjtöttük a válaszokat, a grafikonok színét automatikusan állította be a Google, még mielőtt valaki utalást látna a narancssárgában… Bár igazából elég ironikus így is.

A megkérdezettek 91,3%-át érintette negatívan a KATA-s módosítást, 6,3% mondta, hogy semleges számára, illetve szerencsére volt akit pozitívan ért a bejelentés, igaz ők a kitöltők 2,4%-át fedték le.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

A KATA-s vállalkozók 91,3%-a egyéni vállalkozóként tevékenykedik, 8,7%-uk viszont Betéti társaságként. Utóbbi, kisebb tábort még súlyosabban érintheti a változás, hiszen a Bt-k esetében egyáltalán nem lesz lehetőség a KATA-s adózást választani.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

A kitöltők több mint fele, 56,3% az, amely magánszemélyeknek és cégeknek is számlázott. 31,1% csak cégek felé állított ki számlát. Ahogyan a kormány indokolt, kifejezetten a magánszemélyek számára szolgáltatókat szerették volna célozni a KATA-val (legalábbis a 2022-es kommunikáció alapján, a 2012-ből fellelhető kormánypárti kommunikáció némileg más narratívát tartalmazott). Ők, tehát a lakosság felé számlázók a kitöltők 12,6%-át fedték le, valószínűleg ők lehetnek azok, akik ténylegesen tudnak is maradni a KATA-ban, érdemi változás nélkül.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

A többségnek fogalma sincs, hogy mit csinál még szeptembertől. 55,8% jelezte ezt vissza. Az ő esetükben ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy nem csak őket, a könyvelőket is hidegzuhanyként érte a bejelentés, most pedig minden kapacitásukat leköti az, hogy egyenként, KATA-sról KATA-sra kiszámolják, kinek melyik megoldás érheti meg. 

Akik tudják már, hogy mit csinálnak, a többség átalányadóra vált (11,7%), míg közel ennyien maradnak a KATA-ban (11,2%). Várhatóan 6,3% KFT-t, vagy más cégformát vált. 7,3% már úgy gondolja, hogy befejezi a vállalkozását és külföldön folytatja az életet. 4,4% a legborúlátóbb, aki egyenesen munkanélküliként képzeli el magát, 3,4% pedig visszatérne a munkaerő piacra.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

Akik vállalkozóként folytatják, közel felük, 46,6%-uk még nem tudják, hogy milyen adómértékkel számoljanak szeptembertől, ez annak is köszönhető, hogy a könyvelők még próbálják utolérni magukat. Ez egyébként azért is nehéz, mert bár rendkívül rövid az átállási határidő, 6 hét, azonban a törvény még nincs aláírva, így akár az is megtörténhetne, hogy a Varga Judit nem írja alá és visszadobja azt újratárgyalásra. Bár erre kevés a reális esély sajnos.

A többség, 16,5% havi 100-150 ezer forintos adóteherrel számol, ez 2-3x magasabb, mint a KATA jelenlegi adója. 11,7% számol továbbra is 50 ezerrel, 12,6% pedig 50-100 ezerrel. Összesen 12,7% számol több mint 150 ezer forint adóteherrel.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók A KATA-s tüntetésekkel kapcsolatban a többség, 42,9% nem vett még részt a tüntetéseken, de már gondolkozik rajta. Két százalék mondta, hogy már részt vettek, de többet nem fognak. 21,5% mondja, hogy részt vett és továbbra is fog, valamint 8,3% aki már tényleg becsatlakozik a tüntetők táborába.

Így látják a helyzetüket a debreceni KATA-s vállalkozók

A válaszadók fele fejtette ki szövegesen is a véleményét a KATA adózás módosításáról. Elég sok a nem túl szalonképes válasz. Az összeszedettebbekből szemezgettünk:

Ésszerűen(nem 1 nap alatt) átgondolva lehetett volna kevésbé drasztikus, de hatékonyabb megoldást is találni

Tönkretesznek mindenkit. Az utolsó csepp volt, költözünk külföldre. 🙁

Egyetértek vele, mivel ugyanabban a munkakörben munkavállalóként valaki 180.000-et adózott, mi KATA-sok meg havi 50.000-et. Elfogadom, hogy ez nem fair.

Máshogy kellett volna , ez így ellehetetlenítés…

Szimplán emelhette volna a KATA adómértékét 1,5-szeresére és mindenki boldogabb lenne, mint ezzel a változtatással!

Egy rakat szellemimunkát végző, tisztes fizetésből élni akaró ember isszam eg a levét. Lehetne módosítani, de figyelembe kellene venni, hogy a fűnyíróelv 1) nem jó megoldás, 2) a taxin kívül kismillió másik munka van, amit csak KATÁ-s ként lehet csinálni. Külföldről pl. biztos, hogy nem magénszemélyeket fognak szakfordítással megkeresni, hanem cégeket, így vagy éhet halok, vagy pályaelhagyó leszek 7 év egyetemi képzés után.

Ha január elsejétől történt volna el tudnám fogadni, annak ellenére, hogy nem korrekt.

A tisztességesen dolgozó és adózó középosztály tudatos tönkretétele.

elítélendőnek tartom ebben a formában, ismét a kezdő, és kis vállalkozásokat sújtja, mert egy kalap alá veszik őket a tíz éve KATA-val visszaélő cégekkel. Startupok képtelenek lesznek munkavállalókat fölvenni a szabadúszók munkáját ellehetetleníti, vagy 18-25 %os áremelésre kényszeríti őket.

Nem átgondolt. Látszik, hogy kong a kassza az ürességtől. Nagyon nehéz helyzetbe hoz mindenkit. A KATA lényege a gazdaság fehérítése volt. Ezzel a lépéssel vissza lépünk és megint jön a borítékos fizetés vagy a teljes fekete foglalkoztatás. Az is elfogadhatóbb lett volna ha azt mondják ezen túl mindenki 50 ezret fizet.

Megint át lett baszva a nép!

Időszerű az emelés, se túlságosan drasztikus a változás, átgondolatlan döntés született.

Undorító aljas dolog így ki cseszni a vállalkozókkal és még így támogatják a fiatal vállalkozókat.

Borzalmas, nem a kisembereket kéne ennyire megszivatni, hanem a nagyokat, akik tényleg csalnak. Senkivel nem volt egyeztetve ez a hirtelen döntés, így megyünk előre persze mint egy ország, hogy egy réteg éhen hal. Gratulálok

Ez is érdekelhet