Indul a Gazdijogsi: oktatás a felelős kutyatartáshoz Magyarországon

A szemléletváltás miatt indít Gazdijogsi néven ingyenes, online képzést a Nébih, hogy segítse az állatvédelmi problémák megoldását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal várhatóan szeptemberben teszi elérhetővé azt a tananyagcsomagot, amely segít a leendő gazdiknak, bevezeti őket a kutyatartás világába, bemutatja hogyan célszerű kiválasztani a kutyafajtát, lesz anatómiai és élettani alapismeret. A Gazdijogsi megszerzéséhez a kutya alapvető szükségleteiről, a viselkedési szokásokról, problémákról, illetve még a kutyatartást érintő jogi szabályozásokról is ismereteket kell elsajátítani.

Indul a Gazdijogsi: oktatás a felelős kutyatartáshoz Magyarországon

Elsőkörben még csak az online elméleti képzéssel indul el a Gazdijogsi, azonban később gyakorlati képzéssel is kiegészülhet, sőt a Nébih távlati célja, hogy kötelező előfeltétel legyen a szükséges ismeretek megszerzése kutyavásárlás és ökörbefogadás esetén. 2021. szeptemberében azonban még önkéntes képzésként indul el a projekt.

A Hivatal célja, hogy csökkentsék azon háziállatok számát Magyarországon, amelyeket nem megfelelő körülmények között tartanak. A statisztikák szerint Magyarországon kb. 1,5 millió kutya él, ami lakosságarányosan nézve egészen soknak számít nemzetközi számokat nézve. 

A Nébih mellett a Gazdijogsi program létrehozását támogatja az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is. 

Ez is érdekelhet

Comments are closed.