Ismét emelkednek az üzemanyagárak – de vajon meddig még?

A hetek óta tartó folyamatos üzemanyagár-emelkedés október elején is folytatódik.

A holtankoljak.hu információja szerint október 6-án, szerdán a benzin átlagára várhatóan bruttó 8 forinttal emelkedik. A gázolaj szintén emelkedik, átlagosan bruttó 6 forinttal.

MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.
MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.

Üzemanyag átlagárak 2021. október 6-tól:

  • 95-ös benzin: 473 Ft/liter
  • Gázolaj: 484 Ft/liter

Ezzel a benzin átlagára 35 forinttal emelkedett szeptember eleje óta. A gázolaj átlagára pedig 49 forinttal emelkedett az iskolakezdés óta. 

Hol lehet a vége?

Az áremelkedést több tényező is magyarázza. A nyersanyagok piacán a Brent típusú olaj 54%-kal, a WTI típusú olaj ára 56%-kal emelkedett 2021-ben. Ha az elmúlt egy évet nézzük, megduplázódott a kőolaj ára. Amíg a koronavírus első hulláma alatt már hallani lehetett arról, hogy a kőolaj piaci ára negatív tartományba is fordult, jelenleg már 80 dollár felett tart. Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) a mai napin ül össze a szövetségeseivel megvitatni, hogy miképpen reagáljanak a jelentősen emelkedő keresletre.

A másik tényező a forint (HUF) és a dollár (USD) közötti árfolyam alakulások. Hazánk valutája a múlt héten ismét gyengült, jelenleg kb. 306,5 forintba kerül 1 dollár. A kőolajár emelkedés mellett a forint romlása is felfelé hajtja az üzemanyag árát.

Hazánkban a benzin literjén 120 forint, a gázolajon 110,35 forint a jövedéki adó. Az üzemanyagot és annak jövedéki adóját egyaránt terheli a 27%-os áfa. A szerdától elérhető átlagos 473 forintos literenkénti benzin áron 120 forint a jövedéki adó, illetve kb. 100 forint az ÁFA. 

Az elemzők szerint egyelőre nem várható, hogy az állam adócsökkentéssel szállna be az üzemanyagár kontrollálásába. A 253 forintos benzin árra kb. 220 forint adóteher kerül. Az 500 forint feletti literenkénti benzin és gázolaj ár egyre reálisabb, már október hónapban bekövetkezhet. A gazdaságpolitikai elemzők úgy gondolják, hogy várhatóan 600-700 forint közötti literenkénti áron szállhatna be a kormány az adó csökkentésével az üzemanyag árának mérséklésével.

Ez is érdekelhet