Ismét változik a védettségi kártya szabályozása

Csütörtökön rendkívüli időpontban tartotta meg szokásos sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő: reggel 7-kor kezdődött az esemény.

A virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk, amilyen gyorsan az omikron csúcsra juttatta a felfutást, az elvonulás is gyorsabb lesz. Valósággá vált, hogy gyorsabban terjed a fertőzés, ugyanakkor a kórházi ellátórendszer terhelése és a halálozás nem nőtt hasonló arányban.

A kormány a korábbi várakozásaival szemben a védettségi igazolványokkal kapcsolatban nem vezettek be szigorításokat, a 2. oltástól számított 270 napig érvényesek az uniós védettségi igazolványok.

Mivel nem akarják, hogy a külföldiekhez képest a magyarok hátrányba kerüljenek, megváltoztatták a korábbi kormánydöntést.

A miniszter szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk a koronavírus-járványban, ebben egyetértenek a kormány által megkérdezett virológusok is. Korábbi döntésüket megváltoztatták, és

a védettségi igazolványok mégis érvényesek maradnak 3. oltás nélkül is május 1-ig.

Értelmezésünk szerint május 1-jén lesz csak tömeges érvényességvesztés az igazolványoknál, mégpedig azok fogják elveszteni, akiket tavaly augusztus 1-je óta nem oltottak be a harmadik oltással (az első kettőt megkapták).

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely

 

forrás: kormányinfó,portfolio.hu, 444.hu 

Ez is érdekelhet