Ismétlő oltás nélkül lejárhat a védettségi igazolvány

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely beszélt arra, hogy újabb oltás nélkül lejárhat a védettségi igazolvány.

Jelenleg, ha valaki beadatja a koronavírus elleni védőoltás első adagját, már kapja is pár héten belül a védettségi igazolványt, függetlenül attól, hogy további oltásokat felvett-e (a Jansen esetén egy dózisú az oltás). Egyelőre nincs érvényességi ideje az így kapott védettségi igazolványnak. Az év első felében beoltottak számára a két dózisú vakcinák és az egy dózisú Jansen oltások hatása csökkent, ezért az újabb, ismétlő oltások folynak egy ideje, bár ebből egyelőre alacsony a részvételi arány.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely

Gulyás Gergely elmondta, hogy a védettségi igazolvány érvényességéről az operatív törzs dönthet. Szavai arra utaltak, hogy folyamatban van az érvényességi idő bevezetése, csak egyelőre bejelentés nem történt. “Januártól léphet életbe a rendelkezés” – tippelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Ha bevezetik a védettségi igazolvány érvényességi idejét, mindenképpen hagyni kell időt arra, hogy aki szeretné, még előtte felvehesse az ismétlő oltást.

Az EU is hozott hasonló szabályozást már, az EU-s Covid vakcina-igazolvány jelenleg 9 hónapos érvényességi idővel rendelkezik.

Ez is érdekelhet