Jön a hatósági üzemanyagár-plafon, jelentős csökkenést hoz

A mai kormányinfón Gulyás Gergely rendkívül fontos árcsökkentést jelentett be az üzemanyagokat érintően.

November 15-től három hónapra maximalizálják a benzin és a gázolaj árát, amelyek árszintje 480 forintnál nem lehet magasabb.

MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.
MOL benzinkút az István út végén, a Google Utcakép 2018. júniusi felvételén. ekkor még 369,9 forintos benzin és 411,9 forintos gázolajár mellett.

Utoljára október végén drágult mind a két üzemanyag, azóta csak tegnap csökkent a gázolaj, a benzin ára változatlan. Jelenleg a 95-ös benzin 506 forintos átlagárral, a gázolaj 512 forintos árral rendelkezik literenként.

Ezeket fogja hétfőtől (november 15.) letolni a kormány intézkedése és mind a két esetben 480 forint lesz a maximum. A benzin esetén ez átlagosan 26, a gázolajnál 32 forint árcsökkenést jelent a literenkénti árakon.

A kormányinfón az is kiderült, megvizsgálták az EU-s helyzetet, az utóbbi hónapokban mindenhol folyamatosan drágultak az üzemanyagok. Magyarországon az EU-s átlagot nézve nem volt annyira vészes az ár, inkább az olcsóbb tartományban voltak az 500 forint feletti árak is.

Korábban Horvátország “fagyasztotta” be az árakat, most Magyarország is így tesz. 3 hónapra áll meg a maximum 480 forintos üzemanyagár, ennek lejárta után megnézik, hogy szükség van-e újabb szabályozásra.

A Forint az elmúlt héten ismét érezhetően sokat gyengült az Euróhoz, a Dollárhoz és a Fonthoz képest is. Az egyelőre nem derül ki, hogy az árcsökkentés miből fog származni, azaz hogy a jövedéki adó, esetleg az ÁFA csökkentéséből, vagy más módon, esetleg az üzemanyagtöltő állomásokra rákényszerített árcsökkentésből.

Ez is érdekelhet