Két meghatározó nő az új POKET kötetekben

Február 13-án két új kötet érkezik a zsebkönyv-automatákba, illetve a Poket weboldalára.

forrás: POKET

Psota! címmel jelenik meg Psota Irén szerkesztett életrajza. Psota emlékére Almási Éva, a kötet nagykövete 2017-ben megalapította a Psota Irén-díjat, melyet minden évben egy olyan színésznőnek adományoznak, aki színpadi sokszínűségével és kiemelkedő képességeivel Psota örökségéhez méltó.

Psota Irén 1929-ben született Budapesten, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1952-ben végezte, élete során több száz színházi darabban, és több mint 45 tévé- és játékfilmben szerepelt. Nyolcvanadik születésnapján műsorral köszöntötte a Madách Színház. Utoljára 2009. április 11-én állt színpadra, majd teljesen visszavonult. Hat évvel ezelőtt, februárban hunyt el, a POKET februári megjelenése ennek is emléket állít.

forrás: filmhu

A második megjelenő kötet Frida Kahlo naplója lesz, amit most először olvashatunk magyarul, Szabó T. Anna fordításában.

A kötet fordítójának (és nagykövetének) előszavából idézünk: „a fordításom, ahogy a jó versfordítások általában, egyben értelmezés és újraköltés is: a sodró, szenvedélyes szövegrészek fordításakor a költői hatásra való törekvés dominált, az írás sodrásának és érzelmi töltetének, és mindenekelőtt a dallamának és a szépségének az érzékeltetése – természetesen az eredeti értelemtől lehetőleg nem elrugaszkodva. A lírai lendületű, élvezhető szöveg létrehozásának szándéka tehát mindig erősebb volt, mint a tökéletes szöveghűség”

forrás: Wikipedia

Frida Kahlo mexikói festőművésznő, közéleti szereplő, a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja. José Luis Martínez, a Mexikói Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára Kahlo műveinek 2018. évi budapesti kiállításán így méltatta a művészt: „Frida Kahlo művészete és művészeti öröksége izgalomban tartja a művészeket, antropológusokat, pszichológusokat és sok más csoportot is, többek között feministákat és marxistákat, marginális és nem marginális közösséget egyaránt.

A két új kötetet Debrecenben a Fórum előtt, a Csapó utca 23-nál lévő POKET-automatában találhatjátok meg február 13-tól.

forrás: dehir.hu

Ez is érdekelhet