Kevesebb a baleset a pandémia óta, akár kevesebb is lehet a kgfb

A pandémia egyik velejárójaként kevesebb a közlekedési káreset Magyarországon, ez pedig akár alacsonyabb kgfb árakat is hozhat.

A koronavírus járvány kitörése némileg átalakította a munkakörülményeket, sokkal többen dolgoznak az elmúlt 1,5 évben otthonról, mint korábban. Az egyik hazai biztosító közleménye szerint 2019-hez képest 2020-ban közel 25%-kal kevesebb volt a bejelentett károk mennyisége és az eddigi adatok arra utalnak, hogy 2021 is hasonló eredményeket hozhat.

Akik otthonról dolgoznak, azok kevesebbet autóznak, hiszen nem kell bejutni az irodába, a munkahelyre. Ez csökkenti a közúti károkozás kockázatát is. Az érintett biztosító emiatt például már 8%-os kedvezményt ad azoknak, akik hetente legalább két napot otthonról dolgozik.

Természetesen a kötelező gépjármű felelősség biztosítás árait többféle dolog befolyásolja. Amíg a home office okozta károkozás csökkenés lefelé hajtja az árakat, addig az alkatrészárak, szervizdíjak emelkednek, ez pedig emeléssel járhat. A díj megállapításakor ezen kívül számít az autó típusa, annak életkora, a sofőr személye, lakhelye, kora, korábbi vezetési tapasztalatai is.

Fontos tudni, hogy a kgfb az autóval másoknak okozott károkat biztosítja, nem a saját autóban létrejött kárt. Ha valaki balesetet okoz, akkor a kötelező biztosítása fedezi az általa másnak okozott kárt, de a saját kárát nem. Ez utóbbira a CASCO biztosítás nyújt fedezetet, amelyet külön kell megkötni.

Ez is érdekelhet