Kézműves Fesztivál Debrecenben még szombaton is

Szeptember utolsóelőtti hétvégéjén, szombaton késő délutánig látogatható a XIII. Debreceni Népi Kézműves Fesztiválon és az I. Regionális Mézeskalácsos Találkozón a kézműves mesterek alkotásainak standja. Idén nyolc mézeskalácsos mester lesz jelen, továbbá 13 másik mesterség és 24 alkotó. Közreműködésükkel rendezik meg a színes szabadtéri programot Debrecen szívében, a Dósa nádor téren.

A varázslatos forgatagban az érdeklődök több száz évre is „visszarepülhetnek” a kézműves alkotóknak, s a bemutatott nívós tárgyaiknak, étkeiknek, finomságaiknak köszönhetően.

 

A színvonalas program részeként, a kézműves alkotások nem csak megtekinthetők, de a korábbi évekhez hasonlóan, meg is vásárolhatók a Dósa nádor téren megrendezésre kerülő kézműves fesztiválon. Bábokat, kedvenc mesefigurákat, kötött és horgolt sapkákat, kesztyűket, sálakat, kézzel készített egyedi ékszereket, ruhaneműket, mézeskalácsszíveket és más hagyományőrző, népi eszközöket is megcsodálhatnak, megvásárolhatnak a látogatók.

Az érdeklődők a nyolc mézeskalácskészítő mester mellett maguk is kipróbálhatják a mézeskalács díszítést. Sőt, segíthetnek elkészíteni „Debrecen Szívét”, ami a fesztivál két napjára a Dósa nádor téren lesz látható.

A gyerekeket régimódi játszótér várja, és lesz újra verseny a „7 Próbás Ifjú Mester” címért is. Szombaton a Hajdú Táncegyüttes tagjai szolgáltatják a jó hangulatot.

 

 

Az ősz egyik legkedveltebb debreceni program sorozata újra meghódítja a kézműves termékek iránt érdeklődők szívét.

 

Most az is kiderül, hogy a régió három vármegyéjének mézeskalács csodái miben térnek el egymástól, ami egyedivé teszi a kézzel készített egyéb mézes finomságokat is. Radics László jól ismert mézeskalácskészítő mesterrel most is találkozhatnak Debrecen szívében az érdeklődők.

 

A mézeskalácsosok mellett 13 másik, hagyományőrző mesterség képviselője is bemutatkozik nevezetes portékájával együtt a hétvégi forgatagban standjaiknál.

 

A szervezők szándéka nem csupán a néphagyományok, a többszázéves kézművesség rangjának megőrzése, hanem az is, hogy kis időre kivonják az ifjakat a mobiltelefonozás, az okos eszközök netvilágából interaktív módon.

Ez is érdekelhet