Kibertámadás miatt áll a MediaMarkt weboldala, az áruházak nyitva vannak

A hétvégén még “Black Friday napokat” (hahaha) tartott a MediaMarkt, mostanra pedig lekapcsolta a webáruházát, mert a céget kibertámadás érte.

Nem csak a magyarországi leányvállalatot érinti a probléma, Európa-szerte több országban megbénult a céghálózat. Az elérhető információk szerint a MediaMarkt-ot a Hive zsarolóvírusa érte el és ha hinni lehet a híreknek, akkor 240 millió dolláros (75 milliárd forintos) díjat kérnek azért cserébe, hogy az adatok titkosítását feloldják.

MediaMarkt Debrecen
A debreceni áruház nyitva és működik az értékesítés

Először még pénteken volt gond az áruházakban az ÁFA-s számlák kiállításával, amelyet követően pedig a webáruház teljes leállítása következett Magyarországon.  Nem csak hazánkban, többek között Ausztriában és Hollandiában is áll a webáruház, azonban a Németországban az működik.

Az értékesítés jelenleg csak az áruházakban történik, a debreceni MediaMarkt is nyitva és lehet vásárolni. Azonban egyes szolgáltatások elérhetősége korlátozott lehet. 

A hackerek állítólag nyilvánosságra hoznák azon adatokat, amelyeket megszereztek, ha a cégcsoport nem fizeti ki a rendkívül magas váltságdíjat. Hogy milyen adatokhoz fértek hozzá, nem tudni, de ez lehet akár vásárlók személyes adatai is, ami rendkívül kínos volna a cégcsoport számára.

Kibertámadás miatt áll a MediaMarkt weboldala, az áruházak nyitva vannak
A MediaMarkt.hu oldalon jelenleg ez fogadja a látogatókat

A MediaMarkt-nak rosszabb időpontban nem is jöhetett volna a támadás, hiszen november elejével átfordultunk a karácsonyi szezonba és két hónapig rendkívül felfokozott érdeklődés és vásárlási hullám jellemzi ezt az időszakot. Az aktuálisan meghirdetett kuponos akciót sem tudta elindítani a kereskedő a támadás miatt.

Nem a MediaMarkt az első nagy cég, amely kibertámadás áldozatává vált és megfenyegették, hogy vagy fizetnek, vagy nyilvánosságra hozzák az adatokat. Járt már így a Garmin, a Gigabyte, az Acer, vagy éppen Magyarországon az Unix Auto. Sőt, pár hónapja Argentína kormányzati adatbázisából lopták el a teljes lakosság adatait, vagy éppen Iránban okozott gondot a tankolás, miután a benzinkutak rendszerét érte kibertámadás.

Ez is érdekelhet