Kiskorú lányt használtak ki haszonszerzés érdekében

 

A Debreceni Törvényszék 2021. október 20-án megtartott nyilvános ülésen hirdetett ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akik közül ketten kereskedtek a sértettel, ketten pedig azért fizettek, hogy a kiskorú lánnyal szexuális cselekményt kövessenek el – írja a Debreceni Törvényszék közleményében.

A törvényszék az első- és másodrendű vádlottat emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetése miatt, míg a harmad- és negyedrendű vádlottat szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlottat 9 év, míg a másodrendű vádlottat 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, illetve 9 és 10 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. A bíróság a harmadrendű vádlottat 3 év 8 hónap, míg a negyedrendű vádlottat 4 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A törvényszék a harmad-, illetve a negyedrendű vádlottat végleges hatállyal eltiltotta minden, 18 év alatti személyek nevelésével, felügyeletével, gondozásával és gyógykezelésével kapcsolatos foglalkozástól, tevékenységtől.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a Debreceni Törvényszék a vádirati tényállással egyező ítéleti tényállást állapított meg. A kiskorú sértett rendszeresen tartotta a kapcsolatot féltestvérével, az elsőrendű vádlottal és annak édesanyjával, a másodrendű vádlottal. A rokonok két férfitól is pénzt kértek azért, hogy szexuális kapcsolatot létesíthessenek a gyermekkorú lánnyal. Az egyik alkalomkor a két vádlott 2019 karácsonyán italozni kezdett a kislánnyal, aki akkor épp ott tartózkodott náluk. A másodrendű vádlott észlelte, hogy a sértett nagyon ittas állapotba került, ekkor telefonon felhívta egyik ismerősét, a harmadrendű vádlottat és közölte vele, hogy ott tartózkodik náluk a sértett, akivel pénzért cserébe szexuális kapcsolatot létesíthet. Később a harmadrendű vádlott gépkocsijával megérkezett a család házához, ahol a másodrendű vádlott kikísérte a sértettet és mondta neki, hogy szálljon be az autóba. A kislány annyira ittas volt, hogy ebbe belegyezett, majd a férfi átadott 8000 forintot a nőnek és a kislánnyal elhajtott egy közeli szeméttelepre. Útközben a harmadrendű vádlott kérdésére a sértett közölte, hogy ő még csak 12 éves. Amikor a fás, bokros területen megálltak, a férfi a sértettel közösült, majd visszavitte a kiskorút a rokonaihoz. Az ügyészség szerint másnap az első- és másodrendű vádlottak a sértettel közösen bementek Berettyóújfaluba, egy dohányboltba. A másodrendű vádlott ekkor elment telefonálni, majd pár perccel később visszaérkezett a negyedrendű vádlottal. Az elsőrendű vádlott mondta a sértettnek, hogy menjen el a férfival beszélgetni, eközben a negyedrendű vádlott átadott 10.000 forintot a kislány rokonának. A férfi és a sértett bement egy épületbe, amit a vádlott egy kulccsal is bezárt. A kiskorú ekkor kiabálni kezdett és kérte a férfitől, hogy engedje őt ki. A negyedrendű vádlott azt mondta a sértettnek, hogy addig nem engedi ki, amíg nem közösülnek. A sértett tiltakozott, azonban a férfit ez nem érdekelte, többször felszólította a 12 éves lányt, hogy engedelmeskedjen. A sértett végül eleget tett a követelésnek és a negyedrendű vádlott szexuális bűncselekményt követett el a kiskorú sérelmére. Az esetet követően a kislány visszament a dohánybolthoz és megkérte a féltestvérét, hogy ne szóljon hozzá, csak vigye őt haza. Miután hazaértek, a sértett kihallgatott egy telefonbeszélgetést, amely szerint az első- és másodrendű vádlottak hasonló célú találkozókat szerveztek a két férfival. A sértett ekkor döntött úgy, hogy haza megy a szüleihez. A kiskorú a történteket nagyon szégyellte, ezt csak 2020. február 20-án mondta el a rendőröknek, akik azért keresték, mert megszökött a lakásotthonból.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy ebben az ügyben egy gyerekről volt szó, aki bár igaz, hogy ideje korán már alkoholhoz és droghoz nyúlt, a szülei ideje korán lemondtak róla problémás viselkedése miatt, de ő akkor is egy gyerek. A vádlottak felelőssége az, hogy őt szexuális bűncselekményre felhasználták. Egy alkalommal történő úgymond eladás esetén a kiskorú esetében már megvalósul a bűncselekmény, amelynek társadalomra veszélyessége kirívó. A bíró indokolásában elmondta, hogy nem elfogadható az sem az egyik vádlott részéről, – aki utolsó szó jogán azt mondta, hogy szerinte nem követett el a kislány sérelmére szexuális bűncselekményt – mivel fizetett érte. Enyhítő körülményként a bíróság a harmad- és negyedrendű vádlottak esetében azt vette figyelembe, hogy idős korúak, büntetlen előéletűek és beismerték a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen. A törvényszék az első- és másodrendű vádlott letartóztatását a kiszabott szabadságvesztés mértékére tekintettel fenntartotta. A döntés ebben az esetben sem emelkedett jogerőre. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ez is érdekelhet