Kiválasztották Debrecen legjobb borait

A város 2015 óta évről-évre megrendezi a Debrecen Város Bora versenyt. A borbírálatot a VisitDebrecen 2022. február 4-én borakadémikusok és borászok segítségével bonyolította le. Az italok első körös tesztelését egy borszakbírókból álló testület végezte el. Összesítve 15 borvidék, 86 pincészetének 426 borát minősítették. A következő fordulóra azok a versenyzők jutottak be, akik az első körös bírálat során a legtöbb pontot szerezték.

Össszesen hét kategóriában lehetett nevezni: pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában.

22 pincészet 96 bora közül állították ki a 7 győztest. A Debrecen Város Bora címet elnyert borok különleges borélményt nyújtanak, országos viszonylatban is igazi rangot jelent ez a címke.

A magyar borkultúra több szállal is kötődik a városhoz. Érmelléket hosszú évszázadokon át Debrecen szőlőskertjeként tartották számon, sőt, a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított az országban.

A 17. században számos debreceni polgár vásárolt szőlőt érmelléken és környékén. 1690-ben már 118 debreceni polgár birtokolt szőlőt.

A magyar borkultúrát Debrecen a bihardiószegi önkormányzattal együttműködve minden évben megszervezi a Bakator Bor-és Gasztrofesztivált is. A város oltványok felajánlásával is támogatja a borászok munkáját, ennek az eredménye, hogy Bihardiószeg ismét az érmelléki borvidék egyik központjává vált.

A Debrecen Város bora címke célja, hogy kiemelje a a magyar borkultúra értékét és egyediségét, valamint a borkészítés hagyományának ápolását követeli.

A győztes italok listája

Pezsgő:

Molnár és Fiai Pincészet, Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018 (Mátrai Borvidék)
Klasszikus:

Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020 (Hajós-Bajai Borvidék, Borota)

Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019 (Egri Borvidék, Noszvaj)
Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021 (Kunsági Borvidék, Kiskőrös)
Prémium:
Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019 (Pécsi Borvidék, Szajk)

Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018 (Szekszárdi Borvidék, Decs)
Desszert:
Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017 (Tokaji Borvidék, Tarcal)

A VisitDebrecen és a Debreceni Borozó szakmai csapata által vezényelt borszelekció egyre több étteremben, borkultúrával kapcsolatos eseményen is szembejöhet velünk.

Az érdeklődők megvásárolhatják a kiválasztott italokat közvetlenül a város hivatalos turisztikai marketing szervezete, a Debrecen Turisztikai Ügynökség (VisitDebrecen) Piac utca 20. szám alatti központjában.

 

Biró Kincső

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet