Könyvajánló – B. Czakó Andrea: Pitypangtánc

Czakó Andrea 2018 tavaszán megjelent lélekrengető regénye az élet legnagyobb nehézségeit és legszebb érzelmeit tárja az olvasók elé.

Rövid ismertető

Az 1910-es években járunk, a tizenkét éves Szereday Ernesztina a Zempléni-hegységében cseperedik fel. Tina félárva, korán elveszítette édesanyját. Szabadszellemű nagymamája neveli, az édesapja szinte tudomást sem vesz róla.

Egy Füzérradványon megrendezett bál során barátaival szemtanúja lesz, ahogy Szapáry Félix behálóz egy hölgyet, aki jegyben jár valaki mással.

A lányt éveken át kísérti ez a jelenet, meghatározza a férfiakhoz és kapcsolatokhoz való viszonyát. Később újra találkozik a férfival a Rudnyánszky sportdélutánon, és tagadhatatlan vonzalom kezdődik közöttük.

A történet a világháborút megelőző boldog békeidőkből ad ízelítőt. A szereplők sorsa a világ sorsával együtt változik: a béke időszakában tiszta szerelem bimbózik a főszereplők között, a háború kitörése azonban fájdalmat és viszályokat hoz.

A főszereplőkön kívül a történetben felbukkannak a korszak jelentős alakjai, mint a Szarvasi arborétum alapítója, Bolza Pál; Szirmayné Pulszky Henrietta mélylélektan kutató; Fusch Jenő olimpikon; és egy pillanatra még az öreg Ferenc József is.

Olyan történelmi jelentőségű eseményeket követhet végig az olvasó, mint a vérvörös csütörtök, a császárság hanyatlása, az arisztokrácia felbomlása, az emancipáció megjelenése és az Első Világháború.

Tina és Félix szerelme gyönyörű, de kicsit sem könnyű. Külső szemlélőként nézzük végig, hogyan cseperedik a vadóc, lázadó Tina érett, vonzó nővé; hogyan változnak meg a barátai; hogyan szállnak el, akár a pitypangpihék és kik azok, akik a végsőkig kitartanak mellette.
Megismerjük a vándorcigányok színes életét, megérezzük a háború előszelét majd bele is zuhanunk a válságba, egy új, rémisztő, hideg világba, melyet a háború hagyott maga után.

Biró Kincső

Ez is érdekelhet